Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Besöksförbudet avslutas

Artikeln publicerades:

På Borås Stads vård- och omsorgsboenden och korttidsenheter är man glada över att regeringen har upphävt besöksförbudet från den 1 oktober.

Besöken är viktiga både för dem som bor på vård- och omsorgsboende och vistas på korttidsenheter och deras anhöriga. Men spridning av coronaviruset pågår fortfarande. Därför kommer det att finnas några regler för besöken.

Vård- och omsorgsboende

  • Alla besök måste förbokas. Ytterdörrarna kommer att vara låsta även i fortsättningen.
  • Besöken kommer att kunna hållas inomhus i lokaler där det är lätt att hålla avstånd.
  • Antalet besökare kommer att begränsas. Enheten avgör hur många som kan komma åt gången, för att alla ska kunna hålla minst en armlängds avstånd vid besöket. Hur gärna man än vill krama om varandra eller ta i varandras händer så bör man undvika det.
  • Besökare ska tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder före och efter besöket. Det kommer att finnas handsprit till besökarna. Personalen på boendet ser till att de boende tvättar sina händer före och efter besöket.
  • Besökare måste vara helt friska när de kommer och även de som bor på vård- och omsorgsboende ska vara friska när de tar emot besök.
  • Besökare får inte vara i rum där flera andra som bor på vård- och omsorgsboendet också tillbringar tid, till exempel i allrum eller samlingssalar.
  • Om ett vård- och omsorgsboende får in smitta kan reglerna för besök tillfälligt behöva förändras.

Boka besök på vård- och omsorgsboende

De närmast anhöriga får information direkt av enhetscheferna om hur de bokar besök. Annars kan du ringa till det vård- och omsorgsboende du vill besöka.

Telefonnummer till vård- och omsorgsboenden. Klicka i menyn på den enhet du vill besöka.

Besöka korttidsenhet

Korttidsenheterna har i stort sett samma regler för besök som vård- och omsorgsboende. Men besöken behöver inte förbokas. Varje enhet har bestämda besökstider. En besökare möts alltid av personal, som följer med till och från den enskildes rum, där besöken äger rum.

Ta kontakt med den korttidsenhet du vill besöka för att få detaljerad information om vad som gäller där.

Telefonnummer till korttidsenheter.

Gemensamt ansvar

Bemanningen har utökats på alla vård- och omsorgsboenden för att kunna planera och ta emot säkra besök.

Städning utökas på ytor där många tar med händerna, till exempel på handtag och bordsskivor.

Hög ålder är den största riskfaktorn för allvarlig sjukdom i covid-19. Alla har ett ansvar att skydda äldre personer mot smitta.

Därför har besökare ett stort eget ansvar för att besöken ska bli både trevliga och säkra. Tillsammans gör vi allt för att du ska kunna besöka en anhörig på ett vård- och omsorgsboende eller en korttidsenhet samtidigt som vi ser till att risken för att sprida smitta blir så liten som möjligt.

En rollator och några personer som sitter runt ett bord. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-09-29] Besöksförbudet avslutas

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol