Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås kammar hem andraplats som Årets Arkitekturkommun

Artikeln publicerades:

För femte året i rad är Borås med i topp 10. 2021 hamnade Borås på fjärdeplats, 2022 tredjeplats och nu, 2023, kammar Borås hem andraplatsen.

När det kommer till att hantera bostadsförsörjning och se till att det som byggs har goda förutsättningar för att vara hållbart och attraktivt så är Borås näst bäst i Sverige 2023. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är ett måste för en topplacering.

- Vi klättrar stadigt uppåt vilket såklart är oerhört motiverande. Gapet mellan oss och vinnaren minskar och vi fortsätter mot vårt mål om att vara bäst i landet, säger Jonas Ward, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Omdömet för byggande, rutiner och lagefterlevnad förbättras från 2022 års resultat. Det beror enligt juryn på att Borås har en rimlig balans mellan utbud och efterfrågan på bostäder för unga. Dessutom är Borås med i Klimatkommunerna och ställer klimatkrav på byggmaterial. Från tidigare års index på 79,6 hoppar Borås nu upp till 81,2.

För fjärde året i rad tar Karlstad hem förstaplatsen som Årets Arkitekturkommun, men gapet mellan första och andraplats blir mindre. Med Karlstads indexvärde på 81,8 skiljer det 0,6 procentenheter mellan Karlstad och Borås.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun poängsätts utifrån två index. Den ena baserar sig på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar och det andra indexet är baserat på offentlig statistik som värderar kommunerna.

Flygbild över centrala Borås med Viskan och Sandwalls plats i förgrunden
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-11-07] Borås kammar hem andraplats som Årets Arkitekturkommun

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol