Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad slår personligt bästa i årets Kommunvelometer

Artikeln publicerades:

I årets Kommunvelometer fick Borås Stad sitt bästa resultat sedan det första deltagandet år 2010. Cykelfrämjandet ligger bakom undersökningen som mäter och jämför olika kommuners insatser och arbete med cykling under föregående år.

Undersökningen bygger på uppgifter som skickas in av kommuner runtom i landet och tar hänsyn till områden som infrastruktur, information och marknadsföring samt organisation. Tanken är att kunna se förändringar över tid och att kunna hitta möjliga förbättringar.

Av 90 möjliga poäng fick Borås Stad i år 69,5 poäng. Det är det bästa resultatet hittills och gjorde att kommunen placerade sig på 7:e plats av de 54 kommuner som deltog i mätningen. Av de större kommunerna som var med och hade ett invånarantal på över 100 000 hamnade Borås Stad på 4:e plats.

Vad gör vi rätt?

Resultatet innebär att arbetet med att göra kommunen mer cykelvänlig går åt rätt håll. En viktig insats har varit att sprida information som hjälper till att lyfta cykeln som färdmedel. För tredje året i rad fick Borås Stad full pott när det kommer till informations- och marknadsföringsåtgärder.

Flera olika cykelevenemang arrangerades 2022, till exempel kostnadsfri cykelservice, cykelfrukostar och cykelskattjakt. Borås Stad deltar också i flera projekt med fokus på hållbart resande:

Karolina Hull, trafikingenjör med inriktning på cykel, har varit en drivande del i arbetet och om resultatet säger hon:

– Det är jättekul att vårt hårda arbete ger resultat och det ger oss ännu mer motivation att fortsätta förbättra oss inför nästa års undersökning.

Arbetet fortsätter

Trots årets goda resultat finns det jobb kvar att göra. Det handlar till exempel om att:

  • Fortsätta öka kännedomen om cyklingens fördelar och möjligheter.
  • Hålla arbetet med att bygga ut cykelvägnätet vid liv.
  • Följa upp målen för ökad cykling i kommunen.
Cyklister med tummen upp
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-09-26] Borås Stad slår personligt bästa i årets Kommunvelometer

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol