Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Europeiskt ungdomsutbyte med demokratifrågor i fokus

Artikeln publicerades:

Nu deltar fem gymnasieungdomar och en fritidsledare från Borås i ett ungdomsutbyte i Polen. Syftet är att ge ungdomarna möjlighet att delta i större EU-projekt, samtidigt som de får uppleva andra kulturer.

Efter midsommarhelgen reste fritidsledaren på Hultahuset Thor Ngo, tillsammans med fem gymnasielever, till Gdansk i Polen för att delta i EU-projektet "Youth Beyond Borders". I tio dagar ska de vara i den polska hamnstaden för att träffa ungdomar från länder som Ukraina, Polen, Spanien och Italien. Boråseleverna kommer att hålla i olika workshops och en presentation om Sverige.

– Syftet med vår resa är att ge ungdomar från Borås möjligheten att delta i större projekt och uppleva andra kulturer, samtidigt som de lär sig att uppskatta det vi har i Sverige, säger Thor Ngo.

En annan viktig del är att ungdomarna ska få mer kunskap om och förståelse för större frågor på EU-nivå. Som fritidsledare är Thor Ngo med och stöttar och ger verktyg:

– Min roll under denna resa är att stötta ungdomarna när de presenterar Sverige. Jag ser till att de har de verktyg och den support de behöver för att genomföra sina workshops och presentationer på bästa sätt. Ungdomarna har gjort en fantastisk planering och genomförande, och jag ger dem en eloge för deras engagemang och arbete.

En del av Borås Stads internationella ungdomsarbete

Gymnasieelevernas deltagande i ”Youth Beyond Borders” är en del i Borås Stads internationella ungdomsarbete.

Som ung i Borås finns det flera möjligheter att få erfarenhet av och kunskap om olika europeiska länder. Sedan många år tillbaka har Borås Stad ett omfattande arbete med internationella utbyten, där unga från olika länder i Europa kan besöka varandra för att arbeta kring olika teman eller program.

Nyligen beviljades Borås Stad ett stöd från Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor (MUCF) på närmare 1,8 miljoner kronor för att kunna fortsätta och utveckla sitt volontärsarbete. I höst kommer återigen volontärer från andra europeiska länder till Borås för att arbeta inom öppen ungdomsverksamhet.

– Vårt mål är att ha ett ungdomsutbyte per år, där även ungdomar från Borås åker ut i Europa. Vi berättar gärna i olika sammanhang hur det fungerar och vilka möjligheter som finns. Det är bara att kontakta oss, säger Edina Begovic, utvecklingsledare på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

EU-flagga
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-06-28] Europeiskt ungdomsutbyte med demokratifrågor i fokus

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol