Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förintelsens minnesdag 2022

Artikeln publicerades:

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. För att hedra minnet av Förintelsens offer hålls en ljuständningsceremoni utanför Kulturhuset innan minnesdagen fortsätter på Borås Stadsteater.

Förintelsens minnesdag är en internationell minnesdag sedan 2005 och har varit officiell minnesdag i Sverige sedan 2001 och högtidlighålls alltid den 27 januari, den dag som fångarna i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

För att hedra minnet av Förintelsens offer hålls en ljuständningsceremoni utanför Kulturhuset innan minnesdagen fortsätter på Borås Stadsteater.

Program för Förintelsen minnesdag

Kl 17.00 hålls en ljusceremoni på P A Halls terrass som Svenska kyrkan, Sensus och Borås Röda Korset med flera arrangerar.

Kl 18.00 Tal av kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög på Borås Stadsteater, Stora scen.

Viktoria Folkesson är presentatör och läser dikten Dödsfuga av Paul Celan.

Musik med Axel Petrén (trumpet) och Carl Millberg (piano) från Kulturskolan som framför verk av Ilse Weber och Stefan Johnson.

Under kvällen berrättar också Snezana Bozinovska om arbetet med boken Vad dina ögon såg. Boken ger röst åt några av de få vittnen som finns kvar, Ester och Leon Rytz. Efter att ha överlevt vistelse i koncentrationsläger träffades de i Borås efter kriget och startade ett nytt liv tillsammans.

Utställning

I Kulturhusets foajé visas utställningen ”Motstånd” som handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar och deras motstånd kunde också se olika ut. Utställningen är producerad av Forum för levande historia.

Förintelsens minnesdag (Sidan är borttagen)

Ett tänt ljus.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-01-18] Förintelsens minnesdag 2022

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol