Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

God, hälsosam och klimatsmart mat i våra skolrestauranger

Artikeln publicerades:

Vad har morotsbiffar, tacokryddad färsgratäng och sunny soup med krispig topping gemensamt? Svaret är skolluncher i hållbarhetens tecken. Under vecka 43 har skolrestaurangerna i Borås serverat rätter som ingår i Fast Fusion Climate Week.

– Den här veckan har vi provat några nya rätter där recepten bygger på att göra skillnad för klimatet och barnens hälsa. Även om vi alltid planerar för måltider som tar hänsyn till miljö och klimat samtidigt som den är god och näringsriktig så är det roligt att försöka hitta nya recept. Dessutom får vi möjlighet att få extra uppmärksamhet på hälsosam mat, säger Viktoria Knopp som är chef för ett av kost och lokalvårdsområdena.

Under en vecka har skolrestaurangerna i Borås grundskolor serverat mat som ingår i konceptet Fast Fusion Climate Week och är framtaget av Orkla tillsammans med skolkök.

– Konceptet som bygger på att göra skillnad för klimatet och barnens hälsa handlar om att ställa om till grönare och mer hälsosam kost i skolan. Det är bra inspiration i arbetet med att skapa god mat som är hälsosam och klimatsmart. Det bidrar till vårt arbete med att nå de målsättningar vi har inom området miljö- och klimatarbete inom ramen för Borås Stads vision, säger Magnus Bagge, chef för Kost och lokalvårdsverksamheten inom Grundskoleförvaltningen.

Målsättningarna som kostverksamheten arbetar mot är att laga mat med en stor andel ekologiska och närproducerade livsmedel samt att arbeta för att minska matsvinnet och klimatavtrycket.

Till konceptet Fast Fusion Climate Week finns också lektionsmaterial som bygger på temat hållbarhet och hälsa kopplat till mat som skolorna kan använda i sin verksamhet.

Viktoria och Magnus åkte ut och besökte en av skolrestauranger under veckan.

– Potatis och palsternacksmoset var en populär rätt, själv tyckte jag Carbonara med grillost var riktigt gott, avslutar Magnus.

Magnus och Viktoria 
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-10-27] God, hälsosam och klimatsmart mat i våra skolrestauranger

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol