Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nu öppnar Fritidsbanken i Borås

Artikeln publicerades:

Den 21 september är det invigning av Fritidsbankens nya butik i Borås. Hit kan alla som vill komma för att låna och skänka begagnad sport- och friluftsutrustning.

– Det känns väldigt bra att vi äntligen öppnar Fritidsbanken i Borås. Att vi har en fritidsbank kommer ge fler möjlighet att testa olika sport- och friluftsaktiviteter, samtidigt som det bidrar till en mer hållbar utveckling genom att vi återanvänder utrustning, säger Håkan Eriksson (C), ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden.

Den 21 september slår Fritidsbanken i Borås upp portarna till sin nya butik. Klockan 15 är det dags för invigning, med tal och tårta. Besökarna kommer kunna testa olika aktiviteter med föreningar och det går att börja låna och skänka utrustning på plats.

Låna och skänk sport- och friluftsutrustning

En fritidsbank fungerar som ett bibliotek för sport- och friluftsutrustning. I princip all utrustning som finns på en fritidsbank har skänkts och det kostar aldrig något att låna. Tanken är att fler ska få möjlighet att utöva olika sport- och friluftsaktiviteter, samtidigt som det bidrar till en minskad miljöpåverkan genom återbruk.

Lokaler i Brämhult

Fritidsbanken i Borås öppnar sin butik i lokaler som ligger i anslutning till Brämhults fritidsgård. Lokalerna har anpassats för den nya verksamheten och är nu fyllda med utrustning. Fritidsbanken kommer att ha öppet tre dagar i veckan: onsdag, torsdag och fredag, kl. 16–19.

– Det är fantastiskt att se hur Fritisbanken i Borås har vuxit fram. Många boråsare har skänkt utrustning, våra medarbetare har gjort ett stort arbete med att ta hand om utrustningen och rusta upp och anpassa lokalerna. Nu ser vi verkligen fram mot att ge fler möjlighet att låna sport- och friluftsutrustning kostnadsfritt, säger Mia Wallengren, förvaltningschef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Drivs i samverkan med flera aktörer

Fritidsbanken har funnits i Borås sedan 2016 och var den elfte kommunen i landet som startade utlåningsverksamhet av sport- och friluftsartiklar, då i RF-SISUs regi.

Borås Stad blev medlem i Fritidsbanken Sverige i juni 2022 och den nuvarande verksamheten drivs i samverkan med Borås Energi och Miljö och RF-SISU. Under senaste året har Fritisbanken i Borås funnits i mobil form, med en buss som besökt olika platser. Men från och med den 21 september finns alltså även Fritidsbanken som en fysisk butik i Borås.

– Vi är mycket glada över nysatsningen på Fritidsbanken i Borås. Satsningen känns spännande och ligger väl i linje med hur nya fritidsbanker är uppbyggda idag, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.

Sportutrustning
Information, ikon

Bakgrund: Fritidsbanken Sverige

Fritidsbanken Sverige är en ideell och nationell förening. Alla huvudmän som driver lokala fritidsbanker är medlemmar i föreningen som verkar utan vinstintresse. Fritidsbankens grundpelare är: alla får låna, allt är gratis och återanvänd utrustning. I princip all utrustning som finns på en fritidsbank har skänkts och det kostar aldrig något att låna. Lånetiden är 14 dagar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-09-12] Nu öppnar Fritidsbanken i Borås

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol