Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Storslam för elever från Borås i nationell filmtävling

Artikeln publicerades:

Det kom in rekordmånga bidrag till årets filmtävling som Prata om Alkohol arrangerade. I stenhård konkurrens står det nu klart att juryn tilldelar elever på Engelbrektskolan första-, andra- och tredjepris i tävlingen för högstadiet.

- En av våra elever fick 1:a pris i tävlingen, som är en del av kampanjer för ”Don’t drink and drive”. Våra lärare och elever i bild är fantastiska, för även 2:a och 3:e pris gick till eleverna på Engelbrekt. Med andra ord har de sopat rent hus, berättar en stolt rektor Bosse Leskinen.

För de allra flesta av oss är det en självklarhet att inte köra bil eller något annat fordon med alkohol i kroppen. Ändå har vi i Sverige uppskattningsvis minst 15 000 resor varje dag med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. (Källa: Trafikverket)

Uppdraget i tävlingen ”Berätta för 100 andra!” handlar om att skapa uppmärksamhet kring problematiken med alkohol i trafiken. Eleverna skapar kampanjfilmer vars syfte är att påverka andra:

  • att aldrig köra påverkade i trafiken!
  • att vägra åka med en påverkad förare!
  • att hindra andra från att köra påverkade!

Tävlingen vänder sig till elever i högstadiet och gymnasiet. Vinnarbidraget för högstadieelever “Don't drink and drive” gjordes av eleverna i 8A på Engelbrektskolan. Motivering:

”Ett filmiskt hantverk som talar till både tanke och känsla om rattfylleriproblemet. Snyggt med kontrasten mellan den höga ljudvolymen på dansgolvet och tystnaden när personen går på gatan. Bra med statistik i slutet av filmen.”

De två andra bidragen från Engelbrektskolan som vinner andra- respektive tredjepris heter “Alcohol causes consequences” och “One drink can destroy your life”.

Prata om Alkohol startades 2006 och är undervisningsmetod med syfte att lära ungdomar att motstå social press, öka självkänslan och förstå sitt eget ansvar.

Tre tjejer som dansar i en festlokal
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-12-05] Storslam för elever från Borås i nationell filmtävling

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol