Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ung omsorg ger extra glädje på helgerna

Artikeln publicerades:

Varje helg dyker de upp, ungdomarna från Ung omsorg, för att ge lite extra glädje och sysselsättning till dem som bor på vård- och omsorgsboende. William Damm och Tindra Hjelm är två av ungdomarna. De gillar att komma till Furuvägen 1 i Sandhult för att skapa glädje.

Ett stort intresse för att arbeta med människor förenar William Damm och Tindra Hjelm. William går på gymnasiet och fungerar som teamledare för gruppen som jobbar på Furuvägen. Tindra går på högstadiet och är en av de deltagande ungdomarna.

– Genom att lära mig att bemöta äldre människor och deras behov så växer jag också själv, förklarar William.

– Jag älskar att möta människor och drömmer om att jobba med människor i framtiden, säger Tindra.

Furuvägen 1 är ett vård- och omsorgsboende med inriktning demens, vilket gör att det ställer lite extra krav på ungdomarna när de ska bemöta dem som bor där på ett bra sätt.

– Första gången var det lite svårt att börja prata med de äldre. Man var lite rädd för att säga fel. Men det har vi kommit över nu när vi har lärt känna dem. Många som bor på Furuvägen vill vara med i aktiviteter eller sitta och prata, säger William.

– Jag tyckte också det var lite läskigt första gången men nu när vi vet vad de gillar så känns det som att vi har fått bättre kontroll, säger Tindra.

– Vi får ha överseende med deras sjukdom. Ibland får vi ta det de säger med en nypa salt. Men det är viktigt att vi bemöter varje person med respekt, att vi ser dem som individer och inte bara ser deras sjukdom, fortsätter William.

Nu har de hunnit jobba i ungefär två månader på Furuvägen. De har provat sig fram med olika aktiviteter och också lärt sig att vissa av de äldre inte vill delta i aktiviteter men gärna pratar en stund. Tipspromenad, brädspel, målning, titta på gamla bilder och prata om dem är exempel på aktiviteter.

– Och så har vi spelat tennis med ballonger och flugsmällor, det var kul och uppskattat, berättar Tindra.

– Många var väldigt kvicka i rörelserna, konstaterar William.

Det är viktigt att de som jobbar inom Ung omsorg är anpassningsbara och känner av dagen. Ibland räcker det med en stilla aktivitet som Fia med knuff för någon av de äldre. En annan gång kan det bli lite mer fart när en av dem som bor på Furuvägen spelar piano. William och Tindra märker att de äldre uppskattar deras besök.

– Alla blir väldigt glada när vi kommer, att de får sällskap en stund. De vinkar glatt när vi går därifrån. Det syns att vi sprider glädje, berättar Tindra.

– Bara att sitta ner och prata med någon en stund har stor betydelse. Det kan göra hela deras dag, säger William.

En positiv förändring

Helene Krans är enhetschef på Gamla Kyrkvägen 6 i Fristad. Hon är mycket nöjd med att ha Ung omsorg på plats två timmar varje helg.

– De som bor här gillar det, det blir en happening när ungdomarna kommer. Det blir lite extra fart och fläkt, säger hon.

Varje söndag är Ung omsorg på plats på Gamla Kyrkvägen 6. Ungdomarna har en plan för vilka aktiviteter de ska genomföra och teamledaren har kontakt med samordnaren på boendet för att allt ska flyta smidigt.

– Här om veckan spelade de bingo. Då hade vår samordnare fixat lite priser som kunde delas ut, berättar Helene Krans.

Ung omsorg har tagits emot väl av den ordinarie personalen.

– Det här är en förändring som har varit lätt att genomföra. Mina medarbetare ser Ung omsorg som en stor tillgång som hjälper till att ge dem som bor här lite extra guldkant och glädje på helgerna, säger Helene Krans.

Även anhöriga har hört av sig med positiva kommentarer om de extra aktiviteterna.

Information, ikon

Fakta om Ung omsorg

  • Ung omsorg grundades 2007.
  • Företaget finns nu i 17 kommuner i Sverige.
  • Ung omsorg anställer ungdomar i 14-15-årsåldern och teamledare, som är några år äldre. Ungdomarna arbetar två timmar på helgerna med att ordna aktiviteter för dem som bor på vård- och omsorgsboende.
  • Vård- och äldreförvaltningen upphandlade Ung omsorg 2020. Samarbetet påbörjades den 1 september 2021, eftersom pandemin la hinder för en tidigare start.
  • Ung omsorg har anställt cirka 170 ungdomar i Borås. Rekrytering pågår kontinuerligt, när någon anställd väljer att sluta på Ung omsorg.
  • I Borås Stad får alla vård- och omsorgsboenden besök antingen lördag eller söndag varje vecka.
  • Ung omsorg utbildar ungdomarna i bland annat hygien, användning av skyddsutrustning och rullstolskörning innan de få börja jobba med att genomföra aktiviteter på ett vård- och omsorgsboende.
Tindra Hjelm och William Damm från Ung omsorg

Tindra Hjelm och William Damm trivs med att sätta guldkant på tillvaron för äldre personer

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-11-02] Ung omsorg ger extra glädje på helgerna

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol