Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vinnarna i utmaningen ”På egna ben” är korade

Artikeln publicerades:

Bodaskolan 6C vann utmaningen På egna ben! Utmaningen handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. Den är uppbyggd som en poängjakt där klasser för elever i årskurs 4–6 har tävlat mot varandra.

Utmaningen ”På egna ben” handlar om att ge eleverna värdefull kunskap om hållbara resor, miljö, hälsa och trafiksäkerhet – i en ålder där många beteenden fastläggs. En fördel med utmaningen är att barnen får öva sig i att ta sig till skolan på egen hand vilket bidrar till att trafiksituationen utanför skolan blir lugnare och att det ges många tillfällen att diskutera det hållbara resandet.

”På egna ben” är uppbyggd som en poängjakt och klasser i årskurs 4-6 kan anmäla sig för att delta. Tävlingen började 11 september och den har pågått under fem veckor. I onsdags den 18 oktober utsågs vinnarna och i år var det klass 6C på Bodaskolan som vann utmaningen. Andraplatsen kammade Fjärdingskolan 5B hem och på tredje plats kom Gånghesterskolan 6A

– Eleverna har varit väldigt engagerade i detta. De har varit nyfikna och till exempel ekologiska fotavtryck var ett sådant ämne som de ville söka vidare efter mer information. De tycker att de har blivit piggare och de har engagerat sin familj i att exempelvis inte ta bilen så ofta. För mig som lärare har materialet varit enkelt att använda och det har funnits många jättebra övningar, säger Anette Brikic som är lärare i den vinnande klassen.

Eleverna har samlat poäng genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från skolan. Även föräldrar, syskon och kompisar kan hjälpa till att samla bonuspoäng. Utöver det har klassen kunnat samla poäng genom att göra olika övningar. Vinnarna har fått pengar till klasskassan, där första priset är 5 000kr. Även andra och tredje platsen belönas, de får 3 000kr respektive 2 000 kr till klasskassan.

Projektet anordnas av Västtrafik och kommuner i Västra Götaland och Hallands län.

Klass 6C på Bodaskolan
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-10-20] Vinnarna i utmaningen ”På egna ben” är korade

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol