Vintercyklingens dag: träffa vintercyklisten Patrik!
Artikeln publicerades:
Solen skiner och det är blå himmel över Borås när vi träffar Patrik Zackrisson vid Byttorps vägport. Patrik är en av årets deltagare i projektet Vintercyklist, ett samarbete mellan Västtrafik och Borås Stad som nu är inne på sitt åttonde år.
Syftet med projektet är att få fler personer att cykla, även på vintern. De personer som anmäler sig och blir uttagna får därför hjälp med att komma igång. Det erbjuds dubbdäck, gratis däckbyte och reflexväst. Deltagarna åtar sig att cykla minst tre dagar i veckan under perioden första december till första mars. Samtidigt rapporterar de hur de upplever att vintercykling i Borås fungerar. Patrik Zackrisson är en av årets 50 deltagare och för honom är det första gången han cyklar på vintern.
– Jag började cykla till jobbet i somras och tyckte att det fungerade mycket bra så när möjligheten till att fortsätta även under vintern dök upp nappade jag direkt.
Allt började med att sambon ville röra sig mer i vardagen. Att cykla till jobbet i Viared blev svaret och så småningom inspirerade det till att köpa elcyklar. Numera cyklar båda två från och till jobbet flera dagar i veckan. För Patrik tar det bara tretton minuter att ta cykeln från hemmet på Hässleholmen till jobbet på Servicekontoret vid Pantängen.
– Jag tycker att det fungerar bättre än vad jag förväntade mig. Visst finns det dagar då det inte är så kul att ge sig ut och vissa dagar tar det betydligt längre tid att ta sig till jobbet, kanske 20 minuter istället. Men oftast är det smidigare än att ta bilen.
För Patrik har det mest oväntade varit hur enkelt han har kunnat ta sig fram med cykeln även på vintern. Cykelbanorna har varit välskötta och att Servicekontoret har satsat på en ordentlig cykelparkering med goda laddningsmöjligheter för elcyklar har underlättat resandet ännu mer. Dubbdäcken har också varit till stor hjälp och har fått det att kännas tryggt och säkert att trotsa snö, is och slask. Det enda som har känts mindre bra är när det har varit extra kallt ute.
– Kylan är jobbigast och för mig är det värst för händerna. Tummarna tar mest stryk, även om jag har dubbla vantar. Det hjälper inte vad man har på sig när det är femton minusgrader och fartvind.
När vi frågar Patrik vad man behöver tänka på inför sin vintercykling ger han oss några goda råd.
– Se till att din cykel är förberedd inför vintern. Smörja allt som ska smörjas, se till att lampor och reflexer fungerar och att växlarna är injusterade. Kylan kan ibland göra cykeln mindre samarbetsvillig har jag märkt, exempelvis kan växlarna bli tröga. Skaffa ett par riktigt bra vindtäta tumvantar. Gärna ett par riktigt stora så att man kan få plats med ett par vantar till inuti. Jag använder även en tunn balaklava under hjälmen.
Tidigare vintercyklister berättar
I samband med årets vintercyklistperiod skickades det ut en enkät till deltagare från tidigare år. Syftet var att ta reda på hur många som har fortsatt att cykla under vintern efter sin medverkan i projektet. Det visade sig att flertalet av de som svarade har fått smak för konceptet.
Mellan åren 2016-2023 var det cirka 60 procent av de som fortsatt cykla som har gjort det varje vinter sedan sitt deltagande. Cirka 23 procent har cyklat åtminstone några vintrar. En tredjedel av alla som fortsatt cykla under vintern gör det också i genomsnitt fem dagar per vecka eller mer.
Bland de som inte har valt att göra vintercyklingen till en vana finns det flera olika orsaker. Det som sticker ut mest är ändrade livsförhållanden i form av flytt eller att man har fått ett nytt jobb längre bort. Andra orsaker kan vara att det upplevs som att cykelmöjligheterna mellan hem och jobb är begränsade, samt att vissa cykelbanor har upplevts som dåligt halkbekämpade.
Intresserad av att vara vintercyklist 2024?
Är du intresserad att vara vintercyklist till nästa säsong? Ansökningsperioden öppnar i början av september 2024. Håll utkik på boras.se/vintercyklist och på Borås Stads sociala medier.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: