Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

"Att cykla på vintern har blivit en frihet och ett positivt beroende"

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det är en kall och grå eftermiddag när vi möter Frida Röstlund, en av årets deltagare i projektet Vintercyklist.

Projektet är ett samarbete med Västtrafik, där 40 personer väljs ut att cykla minst tre gånger i veckan, från och med första december till första mars. I gengäld erbjuds deltagarna dubbdäck och får utvärdera kommunens cykelmöjligheter under vinterhalvåret.

En gråmulen eftermiddag är dock inget man tänker på när Frida pratar om hur det är att vara vintercyklist. Frida pendlar till och från sitt arbete på Södra Älvsborgs sjukhus och hemmet i Sjömarken varje dag. Det blir totalt ca två mil om dagen.

– Det är helt underbart. Jag älskar att komma ut och det känns som ett äventyr, så jag är väl en äventyrscyklist, skrattar hon.

I våras lånade Frida en elcykel för att testa på hur det var att cykla till och från jobbet. När hon sedan fick kännedom om projektet ville hon testa på hur det var att cykla även på vintern. Trots att de flesta dagar är underbara upplever Frida att det är andra förutsättningar att cykla på vintern.

– Du kan inte köra lika fort, du måste ha bättre koll på trafik och gående. Ibland har jag fått gå över övergångsställen och så. Men de dagarna det fungerar så bara ler jag och är helt överlycklig. Det är en glädje, säger hon.

För Frida har projektets positiva miljöpåverkan varit en motivation. Deltagarna i Borås har sammanlagt cyklat totalt 9 474 km i december och januari. Det motsvarar ca 2 ton sparad koldioxid! Dessutom har cyklingen också gett Frida positiva effekter i hennes psykiska och fysiska mående.

– Fysiskt har jag inte haft ont någonstans, jag är en frisk person i grunden men har mått bättre. Psykiskt är det en radikal skillnad. Du är pigg när du kommer till jobbet och du är pigg när du kommer hem. På väg hem cyklar jag lite saktare också för att ta in miljöerna och på vintern nu har det varit så vackert att cykla. Det har blivit en frihet och ett positivt beroende.

Intresserad av att var vintercyklist 2022?

Är du intresserad att vara vintercyklist till nästa säsong? Ansökningsperioden öppnar i början av september 2022. Håll utkik på boras.se/vintercyklist och på Borås Stads sociala medier.

Vintercyklist

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-02-11] "Att cykla på vintern har blivit en frihet och ett positivt beroende"

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol