Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås är en Fairtrade City även 2021

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås har även för 2021 blivit diplomerad som en Fairtrade City. Vi är därmed en av 49 kommuner i Sverige och en av 2000 städer runt om i världen med samma inriktning – vi engagerar oss för en etisk konsumtion och hållbar handel i linje med Agenda 2030.

–Vi är mycket glada för att vi även i år lyckats med att bli diplomerade som en Fairtrade City, säger Fairtrade-samordnare Anette Fleischer. Det är inget vi tar för givet, att bli omdiplomerad handlar om att inför varje år kunna visa att vi utvecklat vårt arbete för att förtjäna utmärkelsen.

Borås har varit en Fairtrade City sedan 2008. Inför 2021 skedde en så kallad stor förnyelseansökan, vilket innebär att ansökande kommun behöver visa att ett antal kriterier uppfylls för att återigen få förtroendet att vara en Fairtrade City. Det handlar om bland annat att det ska finnas en övergripande strategi för en hållbar och etisk konsumtion, att det finns en styrgrupp, en verksamhetsplan och ett informations- och engagemangarbete för rättvis handel. Dessutom ska kommunen upphandla sortiment av rättvist handlade produkter.

–Vi har i kommunens sortiment avtal på flera olika produkter som styr medarbetarna att handla produkter som är rättvist tillverkade. Förutom olika livsmedel och vissa arbetskläder så har vi nu även ett flertal olika bollar som används i olika sportsammanhang, berättar Anette Fleischer.

Alla kan bidra – du som konsument och du som företagare

Att vara en Fairtrade City handlar inte bara om kommunens inköp och arbete. Det är hela staden som får utmärkelsen och det innebär att alla i Borås – företagare och du som enskild konsument är med och kan bidra. Alla företagare, stora som små, kan genom olika insatser bidra till en ökad rättvis handel i världen. Du som konsument bidrar genom att fråga efter symbolen för rättvisemärkta produkter och genom att välja det alternativet när du handlar.

På så sätt gör du skillnad långt borta, även när du handlar i Borås!

Två vita bollar med Fairtradeloggan på Pinocchio-skulpturens fot.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-05-19] Borås är en Fairtrade City även 2021

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol