Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås är renare än någonsin!

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

2020 års skräpmätning i centrala Borås uppvisade det bästa resultatet någonsin. I år är det i genomsnitt 4,13 skräp per 10 kvadratmeter. Det kan jämföras med förra årets resultat på 5,5 skräp. Första mätningen gjordes 2012, då var antalet skräp per 10 kvadratmeter 7,23. Den totala procentuella minskningen av skräpföremål från 2012-2020 är alltså hela 42,9 %.

– Vi är väldigt glada över att uppnå så fina resultat, framförallt eftersom vi förra året hade en lite ökning av nedskräpning är detta mycket goda nyheter, konstaterar Emma Fredh som sitter med i samverkansgruppen Borås rent och snyggt.

Nedskräpning med fimpar

I skräpmätningen kom det också fram att av allt skräp som slängs är hela 69 % fimpar. Trots det har nedskräpning med fimpar minskat med 31,7 % sedan förra året.

När rökförbudet på allmänna platser infördes sommaren 2019 gjorde Borås Rent och Snyggt en hel del riktade insatser för att minska antalet fimpar som slängs på marken. Bland annat sattes stora skyltar ut på de centrala papperskorgarna med fimpmöjligheter med uppmaningen: fimpa här!

– Farhågan var att fler fimpar skulle hamna på marken i och med att rökförbudet gjorde att askkoppar togs bort vid uteserveringar och entréer bland annat. Därför är det glädjande att se att nedskräpningen med fimpar har minskat så mycket sedan förra årets mätning, säger Emma Fredh.

Tre medarbetare från Mobile Info Center utför skräpmätning.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-06-30] Borås är renare än någonsin!

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol