Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås lite skräpigare än förra året

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Trenden med den minskande nedskräpningen de senaste åren är bruten. Resultatet från årets skräpmätning visar att nedskräpningen har ökat igen. Läget är dock fortfarande bättre än 2017 och betydligt bättre än 2012 då Borås rent och snyggt började med mätningarna. Målet är att nedskräpningen ska minska med 50 procent mellan 2012 och 2020.

I år fanns det i genomsnitt 5,5 skräp på varje tio kvadratmeter yta som ingick i mätningen. Förra året var siffran 4,62 skräp per tio kvadratmeter. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och har blivit ännu mer frekventa sedan förra året. 76 procent av alla skräp är en fimp och 14 procent är snus.

– I samband med den nya tobakslagen har det blivit tydligare var man får röka och inte röka, och vi hoppas att rökarna snart kommer att lära sig känna igen och hitta till de papperskorgar som det går att fimpa i. Vi har ett bra samarbete med café- och restaurangägarna i den här frågan. Vi har alla samma mål att få en trevlig stad utan fimpar på marken, säger Åsa Skytt Jansson som är samordnare för Borås rent och snyggt.

Sedan 2012 har den totala nedskräpningen minskat med 24 procent, men om det inte vore för fimparna hade siffran varit 39 procent.

Eftersom fimpar är ett så stort problem har Borås Stad satsat mycket under de senaste åren på att köpa in papperskorgar med fimpmöjlighet.

– Vi har utrustat alla våra 60 nya så kallade smarta papperskorgar med askkopp. De gamla traditionella papperskorgarna går det ju inte att fimpa i, säger Mikael Barsk på Tekniska förvaltningen.

Skräpmätningen genomförs i Borås varje år under månadsskiftet maj/juni enligt en metod framtagen av Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån. Mobile Info Center genomför mätningen som går ut på att skräpet räknas på båda sidor om gatan vid 200 koordinatorer, alltså totalt på cirka 400 platser.

Lila papperskorg

En av de 60 papperskorgarna i centrum som det går att fimpa i.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-07-05] Borås lite skräpigare än förra året

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol