Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad omdiplomerade som Fairtrade City

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås Stad har i mer än 10 år uppfyllt kriterierna för att vara en Fairtrade City och även inför 2019 har diplomeringen förnyats. Detta innebär att vi flyttat fram positionerna och under förra året utvecklat arbetet med Fairtrade. Både andelen och antalet produkter som följer kraven för rättvist handlade produkter har ökat.

–Att få fortsatt förtroende att vara en Faritrade City handlar både om att vi som kommun utvecklar vårt arbete, men också att det finns ett bra utbud med caféer, restauranger och affärer i Borås som erbjuder Fairtrade-märkta produkter, säger Anette Fleischer, Fairtrade-samordnare i Borås Stad.

En av förbättringarna för Borås Stads del handlar om att vi nu erbjuder etiskt producerade arbetskläder i form av pikétröjor och T-shirts, något som inte fanns i det upphandlade sortimentet tidigare. Dessutom har andelen etiskt producerat kaffe, te, kakao och bananer ökat sedan förra mätningen.

–Men vi nöjer oss inte med detta, berättar Johanna Thorén, som har den relativt nyinrättade tjänsten hållbarhetsstrateg i Borås Stad. Till nästa mätning år 2020 har vi såklart skruvat upp målsättningarna för andelen etiskt producerade produkter.

Borås Stads miljömål 2018-2021 bygger på FN’s Agenda 2030 där ett av målen handlar om hållbar konsumtion. Tanken är att fokus kommer ligga på att öka utbudet ännu mer vad gäller etiskt producerade arbetskläder. Ett annat fokus handlar om utmaningen Fairtrade Challenge, som innebär att arbetsplatser runt om i Sverige fikar Fairtrade.

–Vi kommer satsa lite extra på Fairtrade Challenge på våra gymnasieskolor i år, berättar Anette Fleischer.

Annat på gång är samarbeten med Högskolan i Borås och folkhögskolor i Borås med omnejd.

Bild på Johanna Thorén, hållbarhetsstrateg och Anette Fleischer, Faritrade-samordnare, bägge iklädda t-shirts som ingår i arbetsklädssortimentet och är Fairtrade-producerade.

Från vänster: Johanna Thorén, hållbarhetsstrateg och Anette Fleischer, Faritrade-samordnare, bägge klädda i Fairtrade-producerade toppar som numera finns i Borås Stads upphandlade sortiment för arbetskläder.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-04-11] Borås Stad omdiplomerade som Fairtrade City

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol