Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nu lanserar vi Våra Möjligheters Dag

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu är det klart! Sparbanken Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Borås Stad har tagit fram ett nytt koncept för det evenemang som under nio år arrangerats som Mina Möjligheters Dag.

När Mina Möjligheters Dag tvingades ta ett uppehåll på grund av pandemin togs ett gemensamt beslut att använda denna paus till att utveckla konceptet för framtiden. Gymnasieskolorna har fått komma med synpunkter och idéer och en projektgrupp med representanter från Sparbanken Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Borås Stad har sedan arbetat fram det nya konceptet som heter Våra Möjligheters Dag.

– Sparbanken Sjuhärad är mer än en lokal bank. För oss är det självklart att tillsammans med vår ägarstiftelse vara med och bidra till ett samhälle där alla får möjlighet att nå sin fulla potential. Det gör vi på många olika sätt men just det här projektet tar oss närmare målet. Vi har också ett långt och lyckat samarbete med skolan som vi är väldigt stolta över och nu tar vi nästa steg. Tillsammans utvecklar vi Sjuhärad, säger H-C Ackermann, vice VD på Sparbanken Sjuhärad.

Årets tema är mångfald, inkludering och tillhörighet

Syftet med dagen är även fortsatt att ge gymnasieelever i årskurs ett från Borås, Mark och Svenljunga en bra värdegrund att stå på under gymnasietiden och skapa förutsättningar för ungdomarna att bli goda medmänniskor som visar hänsyn och respekterar varandra. Bytet från ”Mina” till ”Våra” i namnet ska förtydliga att dagen handlar om samarbete, jämställdhet, mångfald och inkludering.

– En person kan inte göra allt, men många kan göra mycket – vårt nya koncept har ett tydligare fokus på samverkan och samarbete. Såväl lärare som elever får möjligheten att verkligen fördjupa sig i värdegrundsfrågor. På förvaltningen är vi väldigt glada över att samarbetet med Sparbanken Sjuhärad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad möjliggör för eleverna i Borås, Mark och Svenljunga att delta i Våra Möjligheters Dag, säger Catrine Berglund, gymnasiechef på Sven Eriksonsgymnasiet.

Den 11 oktober 2022 är det dags för det första Våra Möjligheters dag. Dagen genomförs på den egna skolan tillsammans med klassens lärare. Klassen jobbar med en workshop kring värdegrundsfrågor samt lyssnar på en digital föreläsning av en samhällsaktuell föreläsare. Årets tema är mångfald, inkludering och tillhörighet. Workshopen har tagits fram av Urban Björn, föreläsare och utbildare inom jämställdhet, mångfald och inkludering. Årets föreläsare är Nadim Ghazale, polis och föreläsare.

Värdegrundstävling och stipendium

Under vårterminen i årskurs 1 kommer de elever som deltog under Våra Möjligheters Dag sedan ha möjlighet att vara med i en värdegrundstävling. Till skillnad från tidigare år är denna tävling inte individuell utan sker i undervisningsgrupp eller klass. Årets fokus är ”Hur motverkar vi segregation i vår stad?”.

Skolpersonal kommer precis som tidigare år ha möjlighet att nominera en kollega för ett stipendium. Nytt för i år är att även eleverna kan nominera en lärare som har stöttat dem i arbetet med värdegrundsfrågor.

Alla tävlingsbidrag kommer att utvärderas av en jury och i slutet av maj hålls en ceremoni på Sparbanken Sjuhärad där vinnarna får presentera sina bidrag och motta ett stipendium.

I juryn sitter årets föreläsare samt representanter från Sparbanken Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Tävlingen/stipendiet ges för första gången våren 2023.

Ungdomar som samarbetar

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-05-20] Nu lanserar vi Våra Möjligheters Dag

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol