Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Är du nyanländ med uppehållstillstånd och folkbokförd i Borås? Då erbjuds du alltid 110 timmar i samhällsorientering. Just nu görs en extra insats för att även du som varit i Sverige ett tag ska kunna fylla på dina kunskaper om Sverige och det svenska samhället.

Regeringen beslutar ytterst om innehållet och de 100 timmar som alla kommuner måste erbjuda.

Därutöver har politikerna i Borås beslutat om att erbjuda mer. Sammanlagt handlar det om 110 timmar samhällsorientering som är gratis. Och många kan gå kursen på sitt modersmål.

– Det är en garanti för att man lär sig mer och kan diskutera sådant som är svårt. Och ju mer man lär sig om hur Sverige fungerar desto större är chanserna att komma ut på arbetsmarknaden och få ett jobb, säger Mahi Nasseraldin, samordnare för SO-kursen på integrationsenheten.

Hon menar att kursen är en trovärdig informationskälla i det ständiga brus av information som omger oss alla.

– Vi har sett att det finns en risk att utsättas för desinformation, och det kan vara svårt att veta vad som är sant eller inte. Informationen man får på kursen kan man vara helt säker på är korrekt, säger hon.

Hon betonar att det finns en förståelse för att det kan vara svårt att komma ny till ett land. Kanske har man lämnat ett krig bakom sig är och är inte mottaglig för informationen om sitt nya land.

– Men då kan man ta igen kunskapen vid ett senare tillfälle. Därför kan man gå hela kursen, eller delar av den, på nytt, säger Mahi Nasseraldin.

Kursen handlar till exempel om det praktiska vardagslivet, hur samhället är organiserat, hur skolan fungerar, hur man söker jobb, vart man vänder sig om man är sjuk och hur ansvaret fördelas i hemmet. Men även om värderingar och traditioner, och om alla de oskrivna sociala regler som finns.

– Det finns koder man behöver lära sig. Därför är det så viktigt att man tar del av den samhällsorientering som alla erbjuds, säger Mahi Nasseraldin.

Samhällsorientering erbjuds på nio språk

  • dari
  • arabiska
  • tigrinja
  • somaliska
  • turkiska
  • persiska
  • engelska
  • ryska
  • lätt svenska

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-11-28] Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol