Vad tycker du om de röda lamporna?
Artikeln publicerades:
Denna nyhet kan innehålla inaktuell information
Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.
En promenad i fullt mörker är något de flesta av oss tycker är obehagligt. En välupplyst gata känns mycket tryggare. Men tyvärr påverkas fladdermöss och andra djur som är skymnings- eller nattaktiva av den belysningen vi har idag. Därför provar vi lampor med rött ljus som är mer skonsam för dem – och vi vill också veta vad du tycker!
Tidigare i vår satte vi upp röda lampor på Rya åsar vid bilvägen från björbostugan upp till parkeringen. Lamporna är en del av en studie i det lokala naturvårdsprojektet Belysning för minskad ljusförorening, som kommer pågå under en fyraårsperiod. I studien ingår en inventering för att se hur fladdermöss påverkas av den röda belysningen och en undersökning för att se hur människor upplever lamporna.
Tyck till om de röda lamporna på Rya åsar
För att undersöka hur ni upplever lamporna har vi satt upp skyltar runtomkring Rya åsar med en qr-kod till en enkät. Har du redan varit vid Rya åsar och sett hur det ser ut kommer du till enkäten nedan.
Enkät om röda lampor på Rya åsar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Därför påverkas fladdermöss av ljusföroreningar
Fladdermöss har varit nattdjur sedan dinosauriernas tid, och även om man då och då kan se någon fladdermus i dagsljus har ingen art utvecklat dagaktivitet. Mörkret är deras trygghet och skydd mot framförallt rovfåglar. Fladdermöss är ett av flera nattdjur som påverkas av ljusföroreningar som artificiell belysning skapar, alltså den belysning som vi har idag. Artificiellt ljus ändrar de naturliga mönstren av ljus och mörker i ekosystemen.
När det inte går att undvika belysning på en plats kan ett alternativ vara att anpassa ljusspektrumet så att det minskar effekterna av ljusföroreningar. De röda lamporna som vi installerat är ett sådant exempel, som är skonsamt för fladdermöss.
Hur mäts aktiviteten på fladdermöss?
För att undersöka fladdermusaktiviteten på Rya åsar placeras autoboxar ut, det vill säga ultraljuds-detektorer som automatiskt spelar in högfrekventa ljud. Autoboxarna fästs i träd och programmeras att spela in ljud från solnedgång till soluppgång i fem nätter. Den första mätningen gjordes 2021 och då identifierades sex olika fladdermusarter: större brunfladdermus, gråskimlig fladdermus, nordfladdermus, dvärgpipistrell, brunlångöra samt mustasch- och tajgafladdermus. De sistnämnda brukar anges som en eftersom de inte kan särskiljas på ljud. Samma metod kommer sedan upprepas 2022 och 2023 för att se om fladdermusaktiviteten och/eller om artsammansättningen förändras efter ändrade belysningsförhållanden.
Om du har frågor kontakta:
Senast ändrad:
Ändrad av: