Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Autofreight - Unik utveckling av långa lastbilar

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Smartare containertrafik med extra långa lastbilsekipage. I januari startade fältprovet av projektet och Autofreights första lastbil med dubbla trailrar rullade ut på riksväg 40. Nu utvecklas projektet, med förhoppning att utöka volymerna.

Autofreight är ett samarbete mellan Borås Stad, Volvo Lastvagnar, Chalmers, Combitech och företag på Viared, närmare bestämt Ellos, Kerry Logistics, Volvo Bussar, Fristad och Speed. Tack vare projektet har transportören GDL fått tillstånd att köra extra långa lastbilar på 32 m istället för 25,5 m mellan Göteborgs hamn och Viared. Tillsammans med företagen har också ett helt nytt trafiksystem utvecklats för effektivare containertransporter.

– Det här är ett unikt trafiksystem som inte finns någon annanstans. Genom samverkan mellan import- och exportföretag når vi en högre fyllnadsgrad vilket minskar antalet lastbilar. Att byta till längre fordon minskar dessutom CO2-utsläppen med 30 %, berättar Sara Thiel, Näringslivsutvecklare i Borås Stad.

De företag som deltar i projektet ser mycket positivt på satsningen och redan nu har fler företag visat intresse för att haka på när volymerna skalas upp.

– Miljö och hållbarhet tillhör Volvos kärnvärden, vilket gjorde projektet intressant för oss. De samordnade transporterna möjliggör också för lägre transportkostnader, säger Roger Olausson, Volvo Bussar.

Fredrik Andén på Ellos ser liknande fördelar.

– Förhoppningsvis kommer vi se mätbara effekter på minskad miljöpåverkan. Dessutom ser vi att vi kan få synergieffekter genom samarbete med de andra företagen, säger Andén.

Om allt går enligt planerna kommer Autofreight att utökas redan efter sommaren, med ökade volymer och fler partners för att kunna effektivisera ytterligare.

Lastbilen för Autofreight med extra lånt släp
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-03-25] Autofreight - Unik utveckling av långa lastbilar

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol