Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Flytten till Borås öppnade nya möjligheter

Artikeln publicerades:

För två år sedan gick flyttlasset från Bankeryd i Småland till Viared. Anledningen var att Scandinavian Photo såg fördelar med den kompetens inom e-handel och logistik som finns i Borås. Detta i kombination med den starka företagsandan som finns i staden.

Scandinavian Photo är Nordens ledande återförsäljare av foto- och videoutrustning och grundades i Bankeryd 1982. När företaget påbörjade en omställning för ett par år sedan kom de fram till att en flytt var nödvändig.

– När vi såg över affärsmodellen, kompetensbehovet och utvecklingsmöjligheterna på befintlig plats landade vi i att vi behövde flytta företaget för att kunna utvecklas dit vi ville, säger Anders Halvarsson, vd på Scandinavian Photo.

Att valet föll på Borås blev naturligt då de sett att många av de som sökte sig till företaget hade sina rötter i Boråsområdet.

– Här finns en helt unik spetskompetens inom e-handel och logistik och Borås har dessutom ett kompetenskluster som vi kan dra nytta av. Vi såg inte riktigt att det fanns i Jönköpingsområdet även om det finns många andra fördelar där. Dessutom är det ur en logistisk vinkel bra att ligga här i Borås.

Merparten av de anställda i Bankeryd valde att flytta med, men redan under omställningsprocessen rekryterades personal från Sjuhärad.

– I samband med att vi påbörjade vårt förändringsarbetet under 2017 anställdes sex personer från Boråsområdet så vi knöt till oss lokal kompetens redan för ett par år sedan.

Anders Halvarsson menar också att den starka företagsandan i Borås var en anledning till att företaget valde att flytta hit.

– I Borås finns en hjälpsam anda vilket har underlättat för oss. Dessutom har Borås Stad varit behjälpliga i enskilda frågor och jag upplever en god kontakt med Näringslivsenheten.

Sedan flytten har även företaget fått fler kunder i närområdet så totalt sett har flytten varit lyckad.

– Nu är vi inne på det tredje året i Borås och från att ha varit i en omställningsfas med en tillväxt på ett par procent fokuserar vi nu på starkare tillväxt och utveckling.

Scandinavian Photo fokuserar numera både på bild, rörlig bild och ljud.

– Vi har 30 procent av marknadsandelarna inom foto i Sverige och hela 50 procent av videomarknaden. Framöver blir det även ett större fokus på ljud eftersom ljud, bild och film förenas mer och mer, säger han och tillägger att de även vill utveckla en kreativ plats i Borås.

– Vi har en vision om att kunna skapa en studio där vi kan ha olika typer av events. Det kommer att ge oss en ny dimension i vårt arbete.

Scandinavian Photo har redan en studio i sin butik på Vasagatan i Stockholm, men Anders Halvarsson menar att även Borås är en lämplig plats för ett liknande upplägg.

– Med tanke på stadens textila arv, knalleanda och kreativitet så tror jag att en kreativ plats kan passa även här.

Butiksskylt ovanför butik Scandinavian Photo

Fakta Scandinavian Photo

Startades 1982 och är Nordens ledande aktör inom foto, video och ljud. Det började med ett huvudfokus på kameror och fotografering, men har breddats till ett stort utbud av teknikprodukter kombinerat med inspiration och utbildning i form av olika event. De har webbförsäljning i Sverige, Norge, Finland och Danmark samt butiker i Stockholm och Oslo. Serviceshop finns i Malmö och Borås där även deras centrallager ligger. Scandinavian Photo har 110 anställda och omsätter närmare 900 miljoner kronor.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-06-11] Flytten till Borås öppnade nya möjligheter

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol