Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

I år fyller Borås 400 år

Artikeln publicerades:

Det är 400 år fyllda av entreprenörskap och företagande. I samband med att Gustav II Adolf skrev under stadsprivilegierna för Borås fick staden också handelsrättigheter i hela Sverige. Denna rättighet var Borås ensam om i Sverige. Knallen var därmed född.

Under årens lopp har den utvecklats och tagit olika skepnader, men har alltid varit ett signum för bygden och en hygglig födkrok för Sjuhäradsbygdens invånare. Som en följd av detta har invånarna utvecklat en fantastisk entreprenörsanda. För 400 år sedan var det fokus på hemtillverkade trä och bleckföremål, sedan hemsömnad, textilindustri och postorder.

I dag lever Knalleandan vidare i avancerad industri, digital handel och cirkulära textila system. I pandemitider har det visat sig att nya idéer skapar lönsamma företag

trots krisen. E-handelsföretagen går överlag mycket bra, även flertalet textila företag som efter omställning tillverkar skyddsrockar, munskydd med mera. IT och andra högteknologiföretag levererar pandemianpassade lösningar för logistik och snabbare leveranser.

Sämre går det dock för service, restaurang och fysiska butiker. Där måste vi alla nu ta ett gemensamt ansvar för deras överlevnad. Vi behöver till exempel handla mer lokalt och beställa det vi behöver i framtiden genom lokala plattformar. Just nu pågår ett sådant arbete genom Borås City och Borås Stads gemensamma projekt Good Goods.

Vi utvecklar nu en gemensam plattform för citybutikerna där du kan beställa varor direkt från våra fysiska butiker och få miljövänlig hemleverans med Good Goods. På plattformen finns flera butiker och restauranger anslutna, men det är i ett utvecklingsstadium och snart kommer du kunna handla från ett ännu större lokalt utbud.

Under 400-årsjubileet kommer det att hända mycket och på boras400.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du alla aktiviteter och händelser. Följ, dela och delta fysiskt i höst när vaccinet gjort nytta.

Med hopp om återgång till det nya normala i höst, men ännu får vi hålla ut en stund till.

Vänligen Anders

Anders Glemfelt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-03-15] I år fyller Borås 400 år

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol