Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås stadskärna renare än någonsin

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Sedan Borås rent och snyggt började mäta nedskräpningen i stadskärnan 2015 har skräpet minskat med 36 procent. Den nedåtgående trenden i Borås är mycket positiv, men motsvaras tyvärr inte av en liknande trend nationellt.

Borås rent och snyggt mäter sedan 2015 skräpet i stadskärnan i samarbete med stiftelsen Håll Sverige rent. 2015 visade resultatet i genomsnitt 6,29 skräp per kvadratmeter på de platser som ingår i mätningen. 2021 visade resultatet 4,04 skräp per kvadratmeter.

Genomsnittet för de andra svenska städer som genomför mätningen på samma sätt som Borås var 5,31 skräp 2015 och 5,35 skräp 2020 (statistik saknas ännu för 2021).

Coronapandemin verkar alltså inte ha bidragit till en minskande nedskräpningstrend i riket, även om Håll Sverige Rent har uppfattningen att en del av nedskräpning har flyttat från stadsmiljö ut till naturen.

– Att minska nedskräpningen kräver ett långsiktigt och metodiskt arbete där några av verktygen kan vara utbildning av barn och unga, medvetandehöjande kampanjer och arbete med infrastruktur, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I Borås har Borås rent och snyggts olika aktörer arbetat med alla dessa delar. Skräpplockardagarna under våren brukar locka ungefär 13000 unga deltagare och infrastrukturen anpassar vi genom att ständigt utvärdera var papperskorgarna är placerade för att vid behov flytta på dem. Under 2021 har Borås rent och snyggt även drivit en kampanj mot det vanligaste skräpet: fimparna. De solcellsdrivna papperskorgarna med fimpmöjligheter har dragit uppmärksamheten till sig med hjälp av serieteckningar och tydliga anvisningar om var fimpen ska slängas.

– Vi kan vara stolta över det här resultatet. Vi har en unik samverkan i Borås runt den här frågan som uppenbarligen har gjort att vi även har fått med oss boråsarna. De flesta av oss tycker att det är viktigt att ha en ren stad, säger kommunalråd Tom Andersson, MP.

I Borås – liksom i resten av Sverige – är fimpar det vanligaste skräpet. Dock har andelen fimpar minskat medan andelen snus istället har ökat.

Förutom att mäta skräpet i stadskärnan, har Borås rent och snyggt gjort skräpmätningar på Hässleholmen och Norrby under 2020 och 2021. Resultaten därifrån är inte entydiga och det är för tidigt att uttala sig om någon trend. Tanken är dock att dessa mätningar över tid ska vara ett verktyg för att sätta in specifika insatser på dessa områden för att även de precis som stadskärnan ska bli renare.

Grafik över skräpmätning

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-10-14] Borås stadskärna renare än någonsin

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol