Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vill du bli god man?

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det behövs fler gode män och kanske är just du rätt person! En god man är ett stöd för personer som av olika anledningar behöver hjälp i vardagen. Det kan till exempel vara äldre, sjuka, personer med funktionsnedsättning, demenssjukdom eller missbruksproblem.

Vill du göra en insats för en medmänniska? Om du är pålitlig, bra på vardagsekonomi och intresserad av samhällsfrågor kan du passa som god man åt någon. En god man hjälper personer att få vardagen att fungera. Vad uppdraget innebär beror på vad personen du hjälper behöver och har för förutsättningar. Det kan till exempel handla om att betala räkningar, hålla kontakt med myndigheter och lämna fickpengar.

En av de som är god man är Catherine Tynes Kjellbergh. Hon anmälde sitt intresse efter att ha läst i tidningen att det var svårt att hitta personer till uppdraget. Nu har hon varit god man i sex år.

– Det ger mig mycket att lyfta andra till att få ett bättre liv och att få jobba med alla typer av människor i olika situationer och miljöer. Jag har förstått hur otroligt många som är i behov av hjälp för att sköta sina dagliga sysslor och hur viktigt det är med medmänsklighet och respekt, säger Catherine Tynes Kjellbergh.

Så här gör du om du vill bli god man

Om du vill bli god man fyller du i en intresseanmälan eller kontaktar oss på Överförmyndarenheten. Därefter gör vi en så kallad lämplighetsprövning. Det innebär att vi kontrollerar att du inte finns i polisens, kronofogdens eller socialtjänstens register. Efter det kontaktar vi dig och berättar om du kan bli god man eller inte.

Om du passar att bli god man får du gå en utbildning där du får lära dig mer om vad uppdraget innebär, och efter det erbjuder vi dig ett uppdrag.

Om du har frågor är du varmt välkommen att mejla eller ringa.

Intresseanmälan om att bli god man Länk till annan webbplats.

Fakta

Om du är god man får du ett arvode som betalas ut årsvis.

Det är tingsrätten som bestämmer vem som ska få god man och vem som ska bli god man, efter förslag från Överförmyndarenheten.

Personer som sitter och pratar

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-03-16] Vill du bli god man?

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol