Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Matbutiken – en viktig samlingsplats i Bredared

Artikeln publicerades:

Landsbygden lever i allra högsta grad. På drygt två år har självbetjäningsbutiken Bredareds Livs blivit ett ställe där lokalbor inte bara föredrar att handla utan gärna umgås en stund.

Idén om en matbutik väcktes i Framtid Bredared, en ideell förening på den lilla orten med 600 hushåll. Det resulterade i en 65 kvadratmeter stor butik som placerades på en öppen yta vid kyrkan. När den invigdes 2021 var det 25 år sedan det fanns en matbutik i Bredared.

Butiken är öppen 05–23 alla dagar i veckan. Kunderna kommer in med hjälp av BankID, plockar till sig varor, skannar och betalar i en automat. Utbudet består av cirka 1200 varor. Många av dem kommer från lokala producenter.

Bredareds Livs är till stor del obemannad. Volontärer är där med jämna mellanrum för att inventera och plocka upp varor.
– Volontärerna gör ett fantastiskt jobb. De ser till att allt rullar på som det ska, berömmer Christina Hjalmarsson, som driver butiken vid sidan om jobbet som bemanningschef i Bollebygds kommun.

Många väljer att handla just när de vet att volontärerna vanligtvis är på plats. Matbutiken har blivit en viktig samlingspunkt. Inte minst för de äldre på orten.
Kommunalrådet Kerstin Hermansson (C) ser positivt på satsningen i Bredared:
– Jag brukar säga att ”Borås är större än staden”. Det vill säga, det behöver hända saker i hela kommunen.

Hon får medhåll av Ingrid Nyman på Borås Stad Näringsliv som menar att Bredareds Livs är ett initiativ som ”gör skillnad på riktigt”.
– Det här visar på hur kraften i lokalt entreprenörskap kan ge liv till mindre samhällen på landsbygden och på sikt skapa nya arbetstillfällen.

Framtid Bredared har köpt bord och stolar för dem som vill slå sig ner en stund utanför butiken. Framöver hoppas Christina Hjalmarsson på att skapa en uteplats där det kan firas högtider som påsk och midsommar samt arrangeras marknader där lokala företag ställer ut sina produkter.

Borås Stad har gett Bredareds Livs bidrag som kallas för Medel för lokal utveckling.
Läs mer om bidraget och hur din förening kan ansöka här.

Flera personer som står och sitter ner och minglar
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-03-20] Matbutiken – en viktig samlingsplats i Bredared

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol