Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

EU-val 2019

Inför valet till Europaparlamentet 2019 inledde Borås Stad ett projekt för att informera om valet och EU. Projektets mål var att uppnå ett ökat valdeltagande för målgrupperna förstagångsväljare, personer med funktionsnedsättning och utrikesfödda som tidigare inte röstat i Sverige. Vi fokuserade även på insatser för områden som tidigare visat ett lågt valdeltagande.

Stapeldiagram över deltagandet i valet till Europaparlamentet 2019.

Andelen boråsare som röstade i valet till Europaparlamentet ökade med 3,92 procentenheter 2019 jämfört med 2014.

Dessa grupper och områden har i tidigare rapporter och tidigare val visat ett lägre valdeltagande än genomsnittet, både nationellt och på kommunal nivå.

Ett viktigt mål var att öka kunskapen om EU och valet för att på så sätt kunna få till en ökning av valdeltagandet. En ökad representativitet bland olika väljargrupper ger valet som helhet en starkare legitimitet.

Syftet med projektet var att nå ut till målgrupperna och därefter höja medvetenheten och förtroendet för valet. Det skulle öka väljarnas förutsättningar och öppna upp möjligheterna att använda sin demokratiska rättighet, att rösta.

Och projektet visade sig bli lyckat. Boråsarnas totala valdeltagande i valet till Europaparlamentet ökade med 3,92 procentenheter 2019 jämfört med valet 2014.

Statistik över antalet mottagna röster i EU-valet 2014 och 2019.

Räknat i antalet röster var ökningen 4 082 stycken.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: EU-val 2019

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Svante Stomberg på Sandwalls plats framför en filmkamera

  Stadsdirektören svarar på viral trend på TikTok

  Publicerad

  Sedan knappt en vecka tillbaka trendar hashtaggen #vadhänderiborås på den sociala mediekanalen TikTok. Bilden av Borås som sprids är en mörk och dystopisk plats...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Chatboten HjälpSam

  Säg hej till vår nya digitala medarbetare!

  Publicerad

  Idag gör vår nya digitala medarbetare sin första dag på Borås Stad och boras.se. Hen kommer finnas tillgänglig för att besvara besökarnas frågor dygnet runt.
 • Ungdomar på en trappa

  Kommunstyrelsen får besök av Nordic Ice Breakers

  Publicerad

  Nio ungdomar från Borås åkte till Mikkeli i Södra Savolax för att träffa andra unga från våra nordiska grannländer i somras. Nu besöker de Kommunstyrelsens samm...
 • Plastband från kretsloppet

  Avstängda gator under Kretsloppet

  Publicerad

  Under Kretsloppet den 17 september kommer gator vara avstängda för trafik. Det kan vara bra att veta om du tänkt ge dig ut och åka.
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender