Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Hur skogen sköts

För att kunna sköta skogens tillgångar på ett så bra sätt som möjligt, delas skogen in med hjälp av en så kallad skogsbruksplan. Skogsbruksplanen innehåller bland annat information om:

 • hur mycket skog Borås Stad äger
 • skogens ålder
 • virkesförråd
 • vilka olika trädslag som finns (trädslagsblandning)

Utifrån skogsbruksplanen planerar vi vad som behöver göras. Genom att planera användandet av skogen utifrån de ramar, begränsningar och mål som finns uppsatta har vi grunden till vad skogshushållning innebär.

Avverkning

Syftet med en avverkning kan vara att skapa ett friluftsområde, frihugga gamla kulturträd eller göra plats för byggande av industrier, bostäder eller skolor. Det mest viktiga i avverkningsverksamheten är dock det ekonomiska resultatet. En välskött skog skapar arbete vid sågverk, pappersindustri och värmeverk samt genererar stora intäkter för både Borås Stad och Sverige.

Föryngring

Efter avverkning föryngras skogen. Detta är ett lagkrav som finns mer att läsa om i Skogsvårdslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De vanligaste sätten att föryngra skog är genom självföryngring och plantering. Självföryngring som metod används främst i tätortsnära områden. Plantering är en pålitlig föryngringsmetod som används i stor utsträckning i hela landet. Normalt planteras mellan 1800-2500 plantor per hektar och planteringen utförs som regel ett till tre år efter avverkning. Även sådd används för föryngring men denna metod var vanligare förr.

Återväxtinventering

Några år efter föryngringen dokumenteras resultatet genom en så kallad återväxtinventering. Den utförs genom att plantor räknas på slumpvis utvalda ytor. Är planteringen för gles görs en hjälpplantering och en ny bedömning gör först när området behöver röjas.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Hur skogen sköts

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En krislåda

  Mat i fokus under Krisberedskapsveckan 2022

  Publicerad

  Den 26 september - 2 oktober är det den nationella Krisberedskapsveckan. Det är en kampanj som vill få Sveriges invånare att fundera över hur de löser sitt beho...
 • Svante Stomberg på Sandwalls plats framför en filmkamera

  Stadsdirektören svarar på viral trend på TikTok

  Publicerad

  Sedan knappt en vecka tillbaka trendar hashtaggen #vadhänderiborås på den sociala mediekanalen TikTok. Bilden av Borås som sprids är en mörk och dystopisk plats...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Chatboten HjälpSam

  Säg hej till vår nya digitala medarbetare!

  Publicerad

  Idag gör vår nya digitala medarbetare sin första dag på Borås Stad och boras.se. Hen kommer finnas tillgänglig för att besvara besökarnas frågor dygnet runt.
 • Ungdomar på en trappa

  Kommunstyrelsen får besök av Nordic Ice Breakers

  Publicerad

  Nio ungdomar från Borås åkte till Mikkeli i Södra Savolax för att träffa andra unga från våra nordiska grannländer i somras. Nu besöker de Kommunstyrelsens samm...
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender

 • Sessionsalar

  Borås Stadshus AB

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Ordförandeklubba

  Tekniska nämnden

  Tid: kl.
  Plats: Kungsgatan 57, Tekniska nämndens Sessionssal

 • Fulllmäktigehuset

  Kommunfullmäktige

  Tid: kl.
  Plats: Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset