Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tillgänglig fritid för alla

På denna sida kan du få information om projektet "Tillgänglig fritid för alla" och dess aktiviteter som är en samverkan mellan Borås Stad och föreningslivet. Du kan även göra en kursanmälan på denna sida.

Om projektet

Alla barn och ungdomar har rätt till en meningsfull fritid. Det är många gånger under barn- och ungdomstiden som förutsättningarna för resten av livet skapas.

Vi är alla olika och har inte samma förutsättningar eller behov vilket gör det lättare eller svårare att vara med i olika sammanhang. Av den anledningen vill Borås Stad och föreningslivet i Borås skapa förutsättningar för att stärka föreningsdeltagandet bland barn och unga 10-18 år med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och upplevd psykisk ohälsa.

Tillsammans erbjuder vi fritidsaktiviteter med fokus på rörelseglädje och kreativitet. Föreningarna ställer upp med ideella ledare som ansvarar för aktiviteterna. Ledarna har viss kunskap om NPF och kan göra anpassningar som behövs för att skapa inkluderande och roliga aktivitetstillfällen.

Kom som du är!

Våra aktiviteter vänder sig till dig som känner att du behöver ett extra stöd för att delta i en gruppaktivitet eller ordinarie föreningsverksamhet. Aktiviteterna är gratis och frivilliga att delta i. Vi utgår från föreningarnas egna verksamheter och lokaler. Målet är att ha roligt tillsammans och att alla ska kunna delta utan prestationskrav. Vår förhoppning är att du som deltar kommer hitta ett eller flera nya fritidsintressen.

Borås Stad samarbetar med följande föreningar:

 • Borås Fältrittklubb
 • Borås Krocketsällskap
 • Borås Luftgevärsklubb
 • Knallens Karateklubb
 • Odenslunds 4H-gård

Föreningsverksamhet

Samtliga föreningar erbjuder aktivitet för barn och unga varje vecka. Aktiviteterna utgår från föreningarnas egna verksamhet och lokaler, grupperna är inte större än 5 deltagare förutom i fotbollsaktiviteten. Samtliga föreningar anordnar aktiviteter från och med vecka 38.

Föreningarna erbjuder:

Borås Fältrittklubb

Hos oss på Borås ridhus vänder vi oss till er äldre ungdomar med NPF och upplevd psykisk ohälsa. Vi är i stallet och pysslar med hästarna, kanske rider en sväng. Vi vill ge dig en bra känsla tillsammans med våra hästar, möjligheten att umgås med en varm varelse som inte dömer. Observera att aktiviteten kräver att varje deltagare har en vuxen nära anhörig med sig vid första tillfället, eventuellt varje beroende på gruppens sammansättning och individens behov.

Dag och tid: Torsdag kl. 14:30-15:30 

Plats: Borås Ridhus, Varbergsvägen 65, 504 93 Borås

Borås Krocketsällskap

Krocket är en sport för alla, oavsett ålder och du spelar på dina egna villkor. En match ger motion utan att vara allt för ansträngande. I Borås lär vi ut golfkrocket. Det tar bara några minuter att lära sig denna form av spelet. Mentala och fysiska färdigheter övas upp i en lugn och vacker miljö. Känslan för precision och pricksäkerhet utvecklas utan stress.

Dag och tid: Tisdagar 17:30-18:30

Plats: Kransmossens IP, Trandared

Borås Luftgevärsklubb

Kom till oss och prova på att skjuta luftgevär. Du får lära dig grunderna i hur man skjuter och hanterar ett vapen på ett säkert sätt. Vapen och nödvändig utrustning finns att låna hos oss.

Dag och tid: Tisdag kl. 16:30-17:30

Plats: Boråshallen,  Bockasjögatan 2, 504 30 Borås. Bredvid bowlingens ingång på långsidan mot stora parkeringen.

Knallens Karateklubb

Välkommen till Knallens karateklubb, du får prova på att träna karate ,lära dig grunder under lätta former på ett enkelt sätt , där koncentration och koordination är återkommande moment. Vi tränar på mjuka mattor och har inga strumpor eller skor på oss.

Dag och tid: Fredag kl. 16.00-17.00

Plats: Yxhammarsgatan 28, 503 31 Borås

Odenslunds 4H-gård

Vi träffar gårdens djur; kaniner, höns, hästar, får, getter och katter. Vi sköter om dem, myser med dem, tar promenader umgås och har en härlig stund med djuren. Vi är utomhus eller i utomhus miljö, klä dig efter väder i oömma kläder.

Dag och tid: Onsdag kl. 17:00-18:00

Plats: Odenslunds 4H-gård, Åsvägen 45, 507 41 Borås

Övrig verksamhet

Utöver föreningarnas verksamhet erbjuder vi även aktiviteter på Lundby Park och RF/SISU Parasport Center.

Lundby Park

För dig som vill utmana dig själv så finns det möjlighet att prova på bmx, skate, kickbike och klättring. Lundby Park är, när vi träffas, alltid bemannat med personal som kan vara behjälpliga med enklare instruktioner.

Dag och tid: Måndag-Fredag kl. 15.00-21.30

Plats: Armbågavägen 16, 506 30 Borås

RF/SISU Parasport Center

Under vår aktivitet sportmåndag kommer vi prova på en rad olika idrotter och rörelseaktiviteter med ledare från olika föreningarna i Borås.

Dag och tid: Måndag kl. 17:00-18:30

Plats: Sjuhäradshallen, Idrottsgatan 8, 506 30 Borås

Anmälan

I formuläret nedan kan du anmäla dig till den/ de aktiviteter du önskar delta i. Efter du anmält dig kommer du få ett bekräftelsemejl och inom ett par dagar kommer vi kontakta dig via telefon.

Vid deltagande i en aktivitet ingår medlemskap hos föreningen. Medlemskapet bekostas av projektet.

Ambitionen med vårt projekt är att så många som möjligt ska få chansen att delta på någon av aktiviteterna vi erbjuder. Därmed kommer vi behöva arbeta i block under terminerna, för att skapa utrymmen för flera deltagare att anmäla sig. Varje block består av 6 träningstillfällen. Varje deltagare kan anmäla sig till flera aktiviteter. Dock kan du bara delta på ett block per aktivitet under terminen. Önskar du att delta i samma aktivitet ska du anmäla dig till ett block under nästföljande termin.

Det händer att kurserna blir fullbokade och då kan det bli så att du får vänta på att få börja, men vi kommer att hålla kontakt med dig hela tiden. Om en kurs är fullbokad, kan du alltid anmäla dig till någon annan som du tycker är intressant.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Isabell via mejl: isabell@borasridhus.se
Jag vill gå med i följande förening:  * (obligatorisk)
Jag vill gå med i följande förening:

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillgänglig fritid för alla

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En orange fjäril på en blomma Publicerad

  Guidning i Gåshult naturreservat

  Den 27 juni är du välkommen att delta i en guidning och vandring i Borås nyaste naturreservat, Gåshult. Vi lär oss om naturen och de blommande orkidéerna i områ...
 • Viskan med Djupasjön rinner genom området Bråt söder om Borås. Foto: Anna Sigge. Publicerad

  Ät inte fisk från Viskan söder om Borås

  Borås Stad avråder från att äta fisk fångad i Viskan nedströms Borås, mellan Gässlösa och nedre dammen vid Rydboholm. Rekommendationen är en säkerhetsåtgärd, oc...
 • En bild med texten layers, Loops, lines  Publicerad

  Invigning av Borås Art Biennial 2024

  Nu är det äntligen dags att inviga den internationella konstbiennalen Borås Art Biennial – i år med titeln Layers, Loops, Lines och ett utforskande av tid, rum ...
Ikon: Kalender

Kalender