Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Krisberedskap

Borås Stad har en särskild plan för en ovanlig händelse, större olycka eller annan svår påfrestning. Ett antal personer i ledningsfunktion larmas och vid behov öppnas en upplysningscentral, dit allmänheten kan ringa.

Information i händelse av kris

Håll dig informerad genom vår webb och våra sociala medier, Sveriges Radio Sjuhärad (P4), text-tv samt Borås Tidning.

Vid en större händelse går det även att få information via telefonnummer 113 13

Övriga viktiga telefonnummer

  • Nödnummer, SOS 112 ska du bara ringa till om det är fara för liv, egendom eller miljö.
  • Sjukvårdsrådgivning 1177
  • Polis 114 14
  • Räddningstjänst 033-17 29 00
  • Borås Stads växel 033-35 70 00
  • Krisstöds kristelefon aktiveras vid stora olyckor och katastrofer 033-35 50 00

Så varnas du vid fara

Vid svåra olyckor som hotar att skada människor, egendom eller miljön, måste allmänheten i området varnas. För att snabbt nå många människor använder räddningstjänsten varnings- och informationssystem.

Viktigt meddelande till allmänheten

Styrel

Styrel är ett modernt system för att på lokal och regional nivå, vid elbrist, kunna styra el till de elanvändare som bedöms vara kritiska för att samhället skall fungera.

Borås Stad arbetar med Styrel, i samarbete med Länsstyrelsen, Energimyndigheten och elnätsbolagen. Anläggningar ses regelbundet över och underlaget uppdateras. För mer information om Styrel i Sverige, se http://www.energimyndigheten.se/styrel Länk till annan webbplats.

Andra aktörer

Räddningstjänsten ska ge invånarna skydd mot bränder och andra olyckor. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Länk till annan webbplats. är ett kommunalförbund som driver räddningstjänsten i de sex kommunerna Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas. Polisen finns att nå genom att ringa till 112 vid en nödsituation eller till 114 14 vid övriga ärenden.

På den nationella portalen krisinformation.se Länk till annan webbplats. får du information om hur beredskapen ser ut i Sverige före, under och efter en kris.

Civilförsvarsförbundets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du allmän information som kan hjälpa dig att vara förberedd om något händer.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Länk till annan webbplats. organiserar och driver räddningstjänsten i sex kommuner, däribland Borås.

En frivillig resursgrupp (FRG) kan kallas in för att bistå kommunen och räddningstjänsten vid kriser och samhällsstörningar. I Borås Stad finns en sådan grupp och som samordnas av Borås Civilförsvarsförening. Syftet med FRG är att avlasta, komplettera eller förstärka ordinarie kommunala resurser. Medlemmarna i FRG har olika bakgrunder och kompetenser. Gemensamt är att de alla har genomgått en grundläggande utbildning om 40 timmar.

Filmen "Om krisen kommer" är utgiven av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Krisberedskap

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol