Familjehem
Barn och unga som av olika anledningar inte kan bo hemma kan få komma till ett familjehem. Familjehemmet öppnar sitt hem och sin familj för barnet.
Vad är ett familjehem?
Ett familjehem är en familj som har tid, lust och kraft att hjälpa någon annans barn. Hur länge barnet bor i familjehemmet varierar beroende på vilket behov barnet eller ungdomen har.
Vem kan bli familjehem?
Olika slags familjehem behövs eftersom behoven ser olika ut. Hem i lägenhet, hus på landet, ensamstående eller stor familj, äldre eller yngre, arbetare eller studenter, olika kulturell bakgrund. Allt detta kan variera så länge familjehemmet har utrymme, tid och tålamod.
Ingen tidigare erfarenhet av att ha varit familjehem krävs eftersom du erbjuds utbildning och löpande handledning.
Vilka är barnen?
Barn som behöver ett familjehem har en sak gemensamt: deras föräldrar kan av olika orsaker inte ge den trygghet och det hem de behöver. Föräldrarna kan exempelvis ha missbruksproblem eller lida av någon psykisk sjukdom. Barnen är mellan 0-18 år.
Innan ett barn flyttar in i ett familjehem får familjehemmet information om barnet för att på bästa sätt förstå barnet och kunna tillgodose hens behov.
Hur går det till att bli familjehem?
När ni anmält ert intresse att bli familjehem gör en familjehemssekreterare en utredning. För att skapa de bästa förutsättningarna för barnen är det viktigt att varje familj är noga utredd. Utredningen innebär att vi gör hembesök samt intervjuer med er. Vi gör också kontroller i polis- och socialregister samt i kronofogdens register.
Tillsammans med familjehemssekreteraren förs en dialog kring vilket barn som kan passa i familjen. Familjehemmet har alltid möjlighet att tacka nej till ett erbjudet uppdrag. Uppdragets längd kan variera beroende på barnets behov.
Som familjehem får ni:
- Stöd av erfarna familjehemssekreterare
- Ersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners riktlinjer
- Utbildning och regelbunden handledning
Samarbete med familjen och socialtjänsten
Ni behöver kunna förhålla er till flera olika samarbetspartners, inte bara socialtjänsten utan också barnets föräldrar och nätverk, sjukvård, skola och många fler. Kontakten och samarbetet med barnets föräldrar och släkt är en viktig del i uppdraget som familjehem.
Som familjehem har ni ansvar för den dagliga omsorgen, men socialtjänsten finns till hands om ni behöver vägledning. Socialtjänsten följer även regelbundet upp hur barnet har det, och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.
Är du intresserad?
Kontakta Familjehemscentrum:
Fyll i intresseanmälan för att bli kontaktad och få mer information.
Facebook: @familjehemscentrumborasstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 avvecklas
Vård- och äldrenämnden beslutade vid sitt sammanträde igår, den 26 november, att vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 ska avvecklas.
-
Publicerad
Pernilla Tholander är vinnare av Borås Stads Rättighetspris 2024
Det är för sitt outtröttliga arbete som nattvandrare som Pernilla Tholander idag fick motta priset som årets rättighetskämpe under Kommunfullmäktigemötet.
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Historiska kvinnor x2: Maria Montessori
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn