Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ansöka, ändra eller säga upp plats

Du som vårdnadshavare har rätt att ansöka om plats för ditt barn till valfri förskola inom Borås Stad. På den här sidan hittar du information om vad som gäller för de kommunala förskolorna i Borås Stad. På denna sida kan du också ansöka om plats för fritidshem.

Mer om fritidshem Länk till annan webbplats.

För att ha rätt till plats i förskola ska du som vårdnadshavare arbeta eller studera. Barn till arbetssökande och föräldralediga har rätt till plats i förskola 15 timmar per vecka. Barn som börjar förskolan ska vara minst sex månader gamla.

När du ansökt om plats på en kommunal förskola ska kommunen erbjuda ditt barn en förskoleplats inom fyra månader. För att vara säker på att du får plats i tid ska du anmäla ditt behov av förskoleplats minst fyra månader innan du behöver platsen. Tänk på att den första tiden i förskolan börjar med introduktion (inskolning) då du som vårdnadshavare är med barnet i verksamheten. Introduktionsperioden kan variera från 3 till 14 dagar. Prata med din förskola för att få reda på vad som gäller just där.

Vid akut behov av placering, kontakta samordnare för förskola.

Kontaktuppgifter till samordnare för förskola

För barn som har behov av omsorg på obekväm arbetstid, vardagar innan klockan 6 och efter klockan 18, samt helger, finns det förskolor som har utökade öppettider. För mer information kontakta samordnare för förskola.

Du ansöker enklast om plats direkt via e-tjänst för förskola och fritidshem. Får du problem med inloggning kan du kontakta samordnare på Förskoleförvaltningen. När du ansöker om plats hanterar vi dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen. Det gör vi för att kunna behandla din ansökan.

Borås Stads hantering av personuppgifter Länk till annan webbplats.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

 • Ansöka om plats i förskola eller fritidshem
 • Säga upp plats i förskola eller fritidshem
 • Ändra schema
 • Lämna inkomstuppgift

Erbjuden plats

När du har fått en plats för ditt barn får du mejl eller brev hem på posten där du får tacka ja eller nej till erbjuden plats. Här får du nu också ge besked om du vill stå kvar i kö för överflyttning till en annan förskola om du inte fått plats där du helst önskat.

Du blir erbjuden plats i första hand med hänsyn till dina önskemål och i andra hand så nära barnets eget hem som möjligt. Beroende på hur många sökande det är, och om det finns kö till någon förskola kan vi inte garantera plats på önskad förskola.

Huvudregeln för hur platserna fördelas är efter barnens födelsedata, oavsett när du har anmält ditt behov. Det betyder att kön som du ställer ditt barn i delas in efter ålder så att de som är äldst hamnar högre upp i köordningen.

Om turordningsreglerna

Inkomstuppgifter

När du blivit erbjuden plats på en förskola eller inom pedagogisk omsorg ska du som vårdnadshavare anmäla din inkomst. Inkomstförfrågan ligger till grund för vilken avgift du kommer att betala för platsen.

Alla förändringar som gäller hushållets inkomst ska du anmäla till Förskoleförvaltningen. Det är hushållets gemensamma bruttoinkomst som ska anmälas, alltså alla inkomster som man betalar skatt för.

Lämna inkomstuppgift direkt i e-tjänst för förskola och fritidshem. Vid problem med inloggning kan du kontakta samordnare på Förskoleförvaltningen.

Borås Stad använder inkomstuppgifter från Skatteverket för att i efterhand justera barnomsorgsavgiften, en så kallad inkomstkontroll. 

Om inkomstkontroll

Schema

Förskolan behöver också ett schema över vilka tider som barnet ska vara på förskolan. Anmäl schemaändringar så fort du vet de nya tiderna. Om schemaförändringen påverkar förskolans öppettider behöver vi få in de nya tiderna två veckor i förväg. Under sjukdom, semester eller annan ledighet gäller betalning utefter ordinarie schema. Vid tillfällig kortare förändring i schema anmäls detta direkt till förskolan.

Schemaförändringar görs enklast via vår e-tjänst. Vid problem med inloggning kan du kontakta samordnare för förskola.

Säga upp plats

Om du inte längre vill utnyttja barnets plats ska du lämna in en uppsägning. Uppsägningstiden är en månad och räknas från den dag uppsägningen kommit in till Förskoleförvaltningen. Under uppsägningstiden gäller betalningsskyldighet, det vill säga att du betalar för platsen under uppsägningsperioden även om barnet inte är där. Uppsägningen är bekräftad genom att du får en skriftlig uppsägningsbekräftelse.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ansöka, ändra eller säga upp plats

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender