Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp
Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är ett verktyg för att ta reda på hur unga upplever sina livsvillkor. Lupp är en enkät som innehåller cirka 60 frågor där unga får ge sin syn på; fritid, skola, politik och samhälle, trygghet, hälsa, arbete och framtid. Enkäten tillhandahålls av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och genom åren har en stor andel av Sveriges kommuner någon gång genomfört den och många använder den som en del i uppföljningen av det ungdomspolitiska arbetet.
Lupp 2023
Under hösten 2023 genomfördes Lupp för sjätte gången i Borås Stad. Enkäten riktade sig till elever i årskurs 8 och gymnasiets årskurs 2 på samtliga kommunala och fristående skolor. MUCF hade inför året tagit fram en nationellt anpassad Lupp-enkät som syftar till att alla elever som vill vara med i enkäten ska kunna delta. Den hade ett färre antal frågor och svarsalternativ samt bildstöd och kan användas i skolor där elever har anpassad skolgång.
Hur mår unga i Borås? Resulatet från Lupp
Undersökningen visar att många unga i Borås mår bra, känner sig trygga på de flesta platser i kommunen och är nöjda med sin fritid och skola. Samtidigt framkommer skillnader i hur unga upplever sin livssituation beroende på bostadsområde, kön och uppväxtförhållanden. Vissa grupper av unga i Borås är mer utsatta och möter större utmaningar än andra. Tjejer upplever oftare sämre hälsa, högre stress och fler psykiska och somatiska besvär. Unga med funktionsnedsättning känner sig mindre trygga, är mer utsatta för mobbning och är mindre nöjda med fritidsutbudet. Hbtqi-ungdomar rapporterar liknande utmaningar som unga med funktionsnedsättninga. Ekonomisk oro påverkar ungas hälsa och nöjdhet med fritiden negativt och är kopplad till högre erfarenhet av mobbning.
Hur arbetar vi med resulatet?
Undersökningen ger en bred bild av hur unga i Borås upplever sin livssituation, men den förklarar inte varför dessa skillnader finns eller vilka förändringar unga själva ser som viktiga. För att ta nästa steg är det centralt att involvera unga i stadens arbete. Exempel på hur vi fortsätter arbeta utifrån resulatet:
- Dialog med unga: Alla berörda nämnder och förvaltningar har bjudits in till samtal med unga för att diskutera resultaten och samla in förslag på åtgärder.
- Återkoppling i skolan: Elever i årskurs 8 och gymnasiets årskurs 2 som deltagit i undersökningen har tagit del av resultaten via skolan. Detta sker på ungas egna önskemål, genom kanaler och platser de redan använder.
- Tillgänglig data: Resultaten kommer att integreras i stadens beslutsstödsystem, Power BI, för att stödja planering och beslut inom stadens förvaltningar och bolag.
- Fortsatt dialog och ett kunskapsbaserat arbete: Resultaten från undersökningen visar att unga i Borås har olika förutsättningar beroende på kön, bostadsområde och uppväxtförhållanden. För att skapa bättre livsvillkor för alla unga är det avgörande att fortsätta lyssna på deras perspektiv och använda den här kunskapen som grund för stadens beslut och insatser.

Syftet med undersökningen
Syftet med Lupp är att förbättra ungas villkor i samhället. Rapporten används främst som beslutsunderlag för politiker och tjänstemän i frågor som rör unga men fungerar också som utgångspunkt för diskussioner och samtal i olika sammanhang. Syftet är också att stärka ungas delaktighet och inflytande i frågor som rör dem. För även om unga har kunnat ge sin bild genom att svara på Lupp-enkäten så skapar resultatet minst lika många frågor som det ger svar. När vi frågar oss varför det ser ut som det gör och hur vi går vidare strävar vi efter att unga ska bjudas in att delta. Då blir det ungas egna tankar, åsikter och idéer som fortsätter vara utgångspunkten för hur vi förbättrar ungas villkor i Borås.
Läs gärna rapporten i sin helhet: Ung i Borås 2023 Pdf, 5.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås släcker ner under Earth Hour
Den 22 mars klockan 20.30-21.30 infaller Earth Hour, Världsnaturfondens årliga, globala initiativ för att uppmärksamma klimatutmaningen. I Borås uppmärksammas d...
-
Publicerad
Beslut i Kommunstyrelsen den 17 mars 2025
Måndagen den 17 mars tog Kommunstyrelsen beslut om ärenden som berör Borås Stad och boråsarna. Här följer en kort sammanfattning av några ärenden.
-
Publicerad
Har du koll på källan?
AI-genererade bilder, deepfake-videor och manipulerade nyheter gör det svårare att avgöra vad som är sant. Den 13 mars är det Källkritikens dag – en dag att ref...
-
Publicerad
Borås befolkning växer försiktigt
Befolkningssiffrorna för 2024 är sammanställda, och vi kan konstatera att Borås fortsätter att växa försiktigt.
-
Publicerad
Beslut i Kommunstyrelsen den 3 mars 2025
Måndagen den 3 mars tog Kommunstyrelsen bland annat beslut om ny logotyp och nya grafiska regler för Borås Stadsteater och om två detaljplaner. Här följer en sa...
Sammanträdeskalender
-
Kommunstyrelsen
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, Kommunstyrelsens...
-
Servicenämnden
Tid: kl.
Plats: Västerängsgatan 6, Pantängen, plan 2, lokal Ugglan
-
Grundskolenämnden
Tid: kl.
Plats: Olovsholmsgatan 32, plan 1, sammanträdeslokal...
-
Samhällsbyggnadsnämnden
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, plan 7,...
-
Förskolenämnden
Tid: kl.
Plats: Förskoleförvaltningen sammanträdeslokal Borgstena,...