Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bostadslös

Alla kommuner i Sverige har ansvar för att se till att det finns bostäder i kommunen. Däremot har socialtjänsten inget ansvar för att lösa bostadslöshet i allmänhet.

I första hand är det ditt eget ansvar att skaffa en bostad. Det betyder att du behöver göra allt du kan för att hitta en egen bostad.

Råd och stöd för att hitta bostad

Boendesociala enheten på socialtjänsten kan ge dig råd och stöd i hur du söker bostäder. De kan hjälpa dig med råd ifall du riskerar att bli bostadslös. Om du önskar komma i kontakt med en handläggare så kontaktar du dem på de kontaktuppgifter som du finner nedan.

Vem kan få hjälp för att få en bostad?

Socialtjänsten har möjlighet att hjälpa till att finna bostad och det stödet ges till personer som av olika skäl inte kan få ett eget bostadskontrakt. Biståndet är långsiktigt och ges endast under följande förutsättningar:

 • Du är helt bostadslös.
 • Du har svårt att på egen hand skaffa bostad på grund av exempelvis hyresskulder eller betalningsanmärkningar.
 • Du ska själv ha sökt flera bostäder under en lång tid utan att lyckas. Dessutom behöver du kunna redogöra för hur du sökt.
 • Du ska också tillhöra någon av de målgrupper som socialtjänsten har ett särskilt ansvar för. Det kan vara personer med funktionsvariation eller äldre personer.
 • Du har eller behöver andra insatser från Borås Stad som till exempel boendestöd, insatser genom LSS eller hemtjänst.

Att ansöka om hjälp

Om du uppfyllt alla kriterierna kan du ansöka om att få hjälp med att hitta en bostad. Vi kommer då att starta upp en utredning. Utredningen kan ta lång tid. Under tiden som utredningen pågår ska du själv fortsätta att söka bostad. Efter avslutad utredning får du ett beslut på om vi kan hjälpa dig. Om du inte är nöjd med beslutet så har du möjlighet att överklaga det.

Är ditt behov akut?

Om du står helt utan bostad kan du få bo på vårt Akutboende på Badhusgatan. Det är ett akutboende där man bor natt för natt. Akutboendet erbjuder boende i mån av plats. Du kan bo där under tio nätter utan något beslut. Därefter behöver du ansöka om bistånd för att få möjlighet att bo där fler nätter.

Inom Borås Stad finns en enhet som arbetar med frågor kring vräkningsförebyggande Länk till annan webbplats..
Vi har också kollegor som arbetar med boendesociala Länk till annan webbplats. frågor och vi har ett akutboende som kallas för akutboendet Badhusgatan Länk till annan webbplats..

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bostadslös

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Lektionssal med tre personer som sitter vid skrivbord

  Samhällsorientering som väg in i samhällslivet

  Publicerad

  Är du nyanländ med uppehållstillstånd och folkbokförd i Borås? Då erbjuds du alltid 110 timmar i samhällsorientering. Just nu görs en extra insats för att även ...
 • Anhörigstödet i Borås Stad

  Borås har Sveriges bästa anhörigstöd!

  Publicerad

  Borås Stads anhörigstöd har utvidgats och utvecklats mycket under 2021 och 2022. Nu prisas detta arbete genom att Borås igår utsågs till Årets Anhörigkommun på ...
 • logotyp för eMedborgarveckan

  eMedborgarveckan för ökad digital delaktighet

  Publicerad

  På måndag startar eMedborgarveckan, den nationella kampanjen med syfte att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Flera aktörer från Bor...
Ikon: Kalender

Kalender