Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Bostadslös

Alla kommuner i Sverige har ansvar för att se till att det finns bostäder i kommunen. Däremot har socialtjänsten inget ansvar för att lösa bostadslöshet i allmänhet.

I första hand är det ditt eget ansvar att skaffa en bostad. Det betyder att du behöver göra allt du kan för att hitta en egen bostad.

Råd och stöd för att hitta bostad

På Borås Stad finns en boendecoach. Av boendecoachen kan du få råd och stöd i att hitta en bostad. Boendecoachen stöttar dig ifall du är bostadslös eller riskerar att bli bostadslös eller om du har svårt på egen hand att skaffa en bostad. Om du önskar komma i kontakt med boendecoachen kontaktar du den på de kontaktuppgifter som du finner nedan.

Mobiltelefon med en pratbubbla.

Telefontider

Kontaktuppgifter till boendecoachen

Telefonnummer: 0768-88 51 76

  • Måndag-torsdag 08:00–17:00
  • Fredag 08:00–15:00

Vem kan få hjälp för att få en bostad?

Socialtjänsten har möjlighet att hjälpa till att finna bostad och det stödet ges till personer som av olika skäl inte kan få ett eget bostadskontrakt. Biståndet är långsiktigt och ges endast under följande förutsättningar:

  • Du är helt bostadslös.
  • Du har svårt att på egen hand skaffa bostad på grund av exempelvis hyresskulder eller betalningsanmärkningar.
  • Du ska själv ha sökt flera bostäder under en lång tid utan att lyckas. Dessutom behöver du kunna redogöra för hur du sökt.
  • Du ska också tillhöra någon av de målgrupper som socialtjänsten har ett särskilt ansvar för. Det kan vara personer med funktionsvariation eller äldre personer.
  • Du har eller behöver andra insatser från Borås Stad som till exempel boendestöd, insatser genom LSS eller hemtjänst.

Att ansöka om hjälp

Om du uppfyllt alla krav kan du ansöka om att få hjälp med att hitta en bostad. Vi kommer då att börja en utredning. Utredningen kan ta lång tid. En utredning ska utredas skyndsamt men beslut ska fattas inom fyra månader. Under tiden som utredningen pågår ska du själv fortsätta att söka bostad eller ta hjälp av boendecoachen. Efter avslutad utredning får du ett beslut på om vi kan hjälpa dig. Om du inte är nöjd med beslutet så har du möjlighet att överklaga det.

Är ditt behov akut?

Om du står helt utan bostad kan du få bo på vårt Akutboende på Badhusgatan. Det är ett akutboende där man bor natt för natt. Akutboendet erbjuder boende om det finns plats. Du kan bo där under tio nätter utan något beslut. Därefter behöver du ansöka om bistånd för att få möjlighet att bo där fler nätter.

Inom Borås Stad finns en enhet som arbetar med vräkningsförebyggande Länk till annan webbplats. frågor.
Vi har också kollegor som arbetar med boendesociala Länk till annan webbplats. frågor och vi har ett akutboende som kallas för akutboendet Badhusgatan Länk till annan webbplats..

Mobiltelefon med en pratbubbla.

Telefontider

Vardagar

Telefonnummer: 033-35 70 00 (fråga mottagningsgruppen för vuxna)

  • Måndag-torsdag 08:00–17:00
  • Fredag 08:00–15:00

Kvällstid, natt, veckoslut och helger

  • Måndag: 00:00-08:00
  • Tisdag till torsdag: 17:00-08:00
  • Fredag: 15:00-00:00
  • Lördag och söndag: 00:00-00:00

Telefon: 112 (Be att få tala med sociala jouren i Borås)

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

E-post:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bostadslös

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

  • En man sitter med en surfplatta i händerna Publicerad

    Anmäl ditt intresse för att låna en surfplatta

    Fyller du 75 år i år eller är äldre och bor i Borås kommun? Nu har du möjlighet att anmäla intresse för att låna en surfplatta och lär dig att använda den.
  • En ikon av en person med en pratbubbla. I pratbubblan är det en glödlampa Publicerad

    Sök bidrag från Stiftelsen G E Ågren

    Nu kan du eller din förening ansöka om bidrag från Stiftelsen G E Ågren. Bidragen ska användas för att skapa en meningsfull tillvaro för personer med intellektu...
  • Ingemar Skoog Publicerad

    Demensdagen - med Ingemar Skoog

    Demenssjukdom – när börjar den, hur kan den förebyggas och hur påverkas den av det förändrade åldrandet? Om detta pratar Ingemar Skoog, överläkare och professor...
Ikon: Kalender

Kalender