Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Hjälp med missbruk och beroende

Om du upplever att du har problem med missbruk eller beroende av alkohol, droger eller spel kan du få hjälp och behandling av kommunen. Det spelar ingen roll om du är ung eller vuxen. Det finns både stöd att få direkt och stöd du kan ansöka om.

Du som är anhörig kan läsa om vilket stöd som finns för dig på sidan stöd till anhöriga.

Hur vet du om du har ett missbruk?

Det kan vara svårt att veta när man har ett problem med alkohol, droger eller spel som man borde söka hjälp för. Förenklat är det konsekvenserna som avgör om beteendet är problematiskt. Kanske har du börjat strunta i saker som egentligen är viktiga för dig eller som du tidigare brytt dig om? Om du struntar i till exempel familj, relationer och intressen kan det vara dags att ta tag i din situation. Här finns självtest du kan göra om alkohol, droger och spel.

Vad kan du göra själv?

En del personer tar sig själva ur ett beroende eller med stöd av närstående. Det kan handla om att ändra sina vanor och bryta mönster.

Här är några tips på vad du kan göra själv:

  • Bestäm dig för en nykter eller spelfri period, eller för att öka dina nyktra eller spelfria dagar. Skriv upp hur lång tid du siktar på.
  • För en dagbok där du skriver hur ofta och i vilka situationer du dricker, drogar eller spelar. Då får du en bild av ditt beroende.
  • Fundera över dina risksituationer. När dricker, drogar eller spelar du och tillsammans med vem? Ha en plan för dessa situationer. Kan du göra något annat när du blir sugen, till exempel ta en promenad eller ringa någon? Kan du undvika vissa situationer?
  • Berätta för dina närstående och be om hjälp och stöd att sluta eller minska.
  • Kontakta vårdcentralen om du är orolig för hur mycket du dricker. Det finns mediciner som kan vara ett stöd om du vill sluta dricka.
  • Sök dig till en självhjälpsgrupp. Det kan vara skönt att känna att du inte är ensam. Det finns en läkande effekt i att dela sina erfarenheter med likasinnade.
  • Ta hand om dig själv under din väg mot nykterhet eller spelfrihet. Se till att du äter ordentligt och näringsrikt. Försök motionera och röra på dig. Sömnen är också viktig.
Person som pratar

Synpunkter och klagomål

Du kan alltid lämna synpunkter och klagomål på våra tjänster och verksamheter. Det kan du göra direkt på boras.se, via brev eller genom att prata med personal i den verksamhet det gäller. Du kan lämna din synpunkt anonymt.

Lämna din synpunkt

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

E-post:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Hjälp med missbruk och beroende

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender