Hjälp med missbruk och beroende
Om du upplever att du har problem med missbruk eller beroende av alkohol, droger eller spel kan du få hjälp och behandling av kommunen. Det spelar ingen roll om du är ung eller vuxen. Det finns både stöd att få direkt och stöd du kan ansöka om.
- Stöd till dig som är vuxen med missbruk eller beroende
- Stöd till dig som är ung med missbruk eller beroende
Du som är anhörig kan läsa om vilket stöd som finns för dig på sidan stöd till anhöriga.
Hur vet du om du har ett missbruk?
Det kan vara svårt att veta när man har ett problem med alkohol, droger eller spel som man borde söka hjälp för. Förenklat är det konsekvenserna som avgör om beteendet är problematiskt. Kanske har du börjat strunta i saker som egentligen är viktiga för dig eller som du tidigare brytt dig om? Om du struntar i till exempel familj, relationer och intressen kan det vara dags att ta tag i din situation. Här finns självtest du kan göra om alkohol, droger och spel.
Vad kan du göra själv?
En del personer tar sig själva ur ett beroende eller med stöd av närstående. Det kan handla om att ändra sina vanor och bryta mönster.
Här är några tips på vad du kan göra själv:
- Bestäm dig för en nykter eller spelfri period, eller för att öka dina nyktra eller spelfria dagar. Skriv upp hur lång tid du siktar på.
- För en dagbok där du skriver hur ofta och i vilka situationer du dricker, drogar eller spelar. Då får du en bild av ditt beroende.
- Fundera över dina risksituationer. När dricker, drogar eller spelar du och tillsammans med vem? Ha en plan för dessa situationer. Kan du göra något annat när du blir sugen, till exempel ta en promenad eller ringa någon? Kan du undvika vissa situationer?
- Berätta för dina närstående och be om hjälp och stöd att sluta eller minska.
- Kontakta vårdcentralen om du är orolig för hur mycket du dricker. Det finns mediciner som kan vara ett stöd om du vill sluta dricka.
- Sök dig till en självhjälpsgrupp. Det kan vara skönt att känna att du inte är ensam. Det finns en läkande effekt i att dela sina erfarenheter med likasinnade.
- Ta hand om dig själv under din väg mot nykterhet eller spelfrihet. Se till att du äter ordentligt och näringsrikt. Försök motionera och röra på dig. Sömnen är också viktig.
Synpunkter och klagomål
Du kan alltid lämna synpunkter och klagomål på våra tjänster och verksamheter. Det kan du göra direkt på boras.se, via brev eller genom att prata med personal i den verksamhet det gäller. Du kan lämna din synpunkt anonymt.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 avvecklas
Vård- och äldrenämnden beslutade vid sitt sammanträde igår, den 26 november, att vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 ska avvecklas.
-
Publicerad
Pernilla Tholander är vinnare av Borås Stads Rättighetspris 2024
Det är för sitt outtröttliga arbete som nattvandrare som Pernilla Tholander idag fick motta priset som årets rättighetskämpe under Kommunfullmäktigemötet.
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Historiska kvinnor x2: Maria Montessori
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn