Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Minnesplats för Nils Horner

Nils Horners minnesplats vill påminna kommande generationer om vikten av att dagligen försvara demokratin och att detta kan ha ett högt pris. Minnesplatsen, som är belägen utanför Kulturhuset, ansågs lämplig just för att Kulturhuset är en plats för offentliga samtal men också för den fysiska närheten till Bäckängsgymnasiet.

Nils Horner i Afghanistan

Foto: Jenny Nordberg (Kabul, Afghanistan 2012)

Om Nils Horner

Nils Georg Anthony Horner, född 5 december 1962 i Caroli församling i Borås, var en svensk-brittisk journalist och utrikeskorrespondent vid Sveriges Radio.

Nils Horner var son till Ragnar Horner och Jean, född Sinfield, med rötter i Storbritannien. Redan som liten pojke var Nils Horner inställd på att bli journalist. Han var elev på Bäckängsgymnasiet och började efter högskolestudier sin journalistiska karriär på Borås Tidning i början av 1980-talet. Därefter arbetade han som bildredaktör på nyhetsbyrån Förenade Landsortstidningar (FLT). Under 1990-talet var han verksam som frilansjournalist både i London och i New York med uppdragsgivare som Café och Svenska Dagbladet. 2001 började han arbeta som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio, stationerad i New Delhi, där han framförallt bevakade Asien och Mellanöstern. Som utrikeskorrespondent rapporterade han från flera krigs- och katastrofområden; han rapporterade från efterdyningarna av kriget i forna Jugoslavien, han var på plats när talibanerna föll i Afghanistan 2001, USA:s intåg i Bagdad 2003, tsunamin i sydöstra Asien 2004 och Fukushima-olyckan i Japan 2011.

Den 11 mars 2014 befann sig Nils Horner i Kabul inför presidentvalet i Afghanistan. Han bevakade afghanska kvinnors oro inför det stundande valet – ett uppdrag som skulle komma att bli hans allra sista. Enligt uppgifter blev Nils Horner skjuten i bakhuvudet på en gata i stadsdelen Wazir Akbar i centrala Kabul medan han intervjuade några människor. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret eller gripits för dådet.

Stefan Eklund, nuvarande chefredaktör för Borås Tidning, vän och tidigare kollega till Nils Horner, minns hans journalistiska kvaliteter: ”En mycket god stilist med ett personligt, lätt igenkännbart, tonfall. Ödmjuk, han ställde aldrig sig själv framför det han skulle rapportera om. Han var noggrann med fakta och research. Han sökte sig alltid till den vanliga människan hellre än maktens representanter. Han ville främst skildra hur politik, krig och stora händelser påverkade människor och deras vardag.” Som privatperson beskriver Eklund honom som: ”En mycket vänlig, hjälpsam och generös person. En god lyssnare. En humoristisk iakttagare. Självkritisk och alltid inställd på att lära sig nya saker.”

Nils Horners syster, Ingrid Horner, beskriver honom som: ”En mycket generös, omtänksam och rolig person med många vänner runtom i världen.”

2015 instiftade Borås Tidning med ägarstiftelsen Tore G Wärenstams stiftelse och Sveriges Radio tillsammans med journalistutbildningen JMG vid Göteborgs universitet ett svenskt journalistpris, Nils Horner-priset, till hans minne. Vinnaren, ”en utrikesjournalist som arbetat i Nils Horners anda”, utses av en jury bestående av representanter från Borås Tidning, Sveriges Radio och JMG. Priset med en prissumma på 25 000 kr delas årligen ut vid JMG under våren.

Nils Horners minnesplats vill påminna kommande generationer om vikten av att dagligen försvara demokratin och att detta kan ha ett högt pris. Platsen utanför Kulturhuset ansågs lämplig som minnesplats just för att Kulturhuset är en plats för offentliga samtal men också för den fysiska närheten till Bäckängsgymnasiet. Texten på minnesskylten är författad av Stefan Eklund.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Minnesplats för Nils Horner

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender