Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Offentlig konst

Den offentliga konsten i Borås är unik och Borås beskrivs ofta som skulpturstaden. Satsningarna på den offentliga konsten har skapat en enastående stadskärna fylld av ett hundratal skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar, många skapade av internationellt kända konstnärer.

Offentlig konst och inköp

Borås Konstmuseum ansvarar för stadens offentliga konst, museet ansvarar även för stadens konstinköp och är arrangör till Borås Art Biennial. Den offentliga konsten omfattar allt från skulpturer, street art, konstgestaltningar vid ny- och ombyggnationer till mer tillfälliga installationer och projekt. Läs mer på Borås konstmuseums Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webb.

Borås Art Biennial

Sedan år 2008 har Borås Konstmuseum arrangerat Borås Internationella skulpturbiennal. Startskottet var Jim Dines uppmärksammade skulptur Walking to Borås (Pinocchio) och sedan dess har stadens offentliga konst berikats med en mängd olika gestaltningar av såväl temporär som är av mer bestående karaktär. Många verk har blivit en del av stadens offentliga konstsamling och profil, andra verk skapar tillfälliga spännande möten.

Borås stads satsning på offentlig konst baseras på ett långsiktigt strategiskt arbete och ett nära samarbete med näringslivet. Borås Konstmuseum har samtidskonst som uppdrag och från och med år 2021 utvecklades biennalen att omfatta flera former av konstnärliga uttryck och samtidigt skiftades benämningen till Borås Art Biennial.

Magasinsgatan8

Magasinsgatan 8 är Borås öppna vägg för konstnärliga uttryck som invigdes i samband med No Limit Street Art Festival 2017. Här kan alla, professionella som nybörjare, barn som vuxna, uttrycka sig konstnärligt mitt i Borås.

Guidade visningar

Följ med på en guidad visning bland den offentliga konsten i Borås. Under cirka 1,5 timme får du uppleva allt från små installationer till nio meter höga skulpturer och 27 meter höga muralmålningar. Under guidningen får du information om verken, konstnärerna och en och annan spännande anekdot. Guidningen omfattar en promenad på 4-5 kilometer.

Guidad visning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fiskaren, muralmålning vid Viskan
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Offentlig konst

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender