Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Använda kommunens mark, tillfällig markupplåtelse

Offentlig mark är till för alla. För att använda den till något annat än vad den är avsedd för krävs som regel tillstånd av polisen. Nästan alla platser utomhus där allmänheten kan röra sig är offentlig mark. Andra benämningar på offentlig mark är offentlig plats, allmän plats eller allmän mark.

Hyra offentlig mark

För att använda offentlig mark till något annat än vad den är tänkt till krävs som regel tillstånd av polisen. Ett sådant tillstånd kallas för markupplåtelse.

Exempel på markupplåtelser som behöver tillstånd av polisen

VIll du söka markupplåtelse för så kallade foodtrucks behöver du inte gå via polisen.

Så här söker du upplåtelse/hyra av kommunal mark:

 1. Du söker tillstånd hos Polismyndigheten: Tillståndsansökningar hos polisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 2. Polisen vidarebefordrar ansökan till Tekniska förvaltningen. Tekniska förvaltningens handläggare skriver ett regelmässigt yttrande och kan i vissa fall kontakta dig som ansöker för kompletterande uppgifter.
 3. Ärendet går tillbaka till Polisens handläggare som slutför ärendet, och därefter skickas ett tillståndsbevis till dig som ansöker.

Det är viktigt att du har ett godkänt tillståndsbevis innan du påbörjar det du ansökt om. Handläggningstiden kan variera beroende på vad som ansöks om, men vi gör alltid vårt bästa för att hantera ditt ärende så snabbt som möjligt!

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Använda kommunens mark, tillfällig markupplåtelse

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender