Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Uteserveringar

På den här sidan kan du läsa om riktlinjer för uteservering i Borås Stad. Annan viktig information finns i broschyren Utserveringar i Borås StadPDF.

Tillstånd krävs för uteservering

Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering och omsorg. Uteserveringar är en viktig del av stadsbilden, som kräver god utformning och behöver följa ordningslagen – därför krävs tillstånd och lov för uteserveringar.

Ansökan om lov och tillstånd i tre steg

1. Vid nyetablering och/eller ändring av uteserveringen, ansök först om bygglov hos Samhällsbyggnadsförvaltningen. Hur ansökan ska se ut och vilka handlingar som behövs, hittar du längre ner på den här sidan. Om uteserveringen är likadan som året innan, kan du hoppa över steg 1.

2. Gå till Polisen och ansök om tillstånd att använda allmän platsmark. Mer information om hur du ansöker om markupplåtelseöppnas i nytt fönster.

3. När Polisen har gett tillstånd kan du söka eventuellt tillstånd för att kunna servera alkoholöppnas i nytt fönster.

Bygglov för uteservering

För att du ska få bygglov för den utservering som du planerar, ska den följa riktlinjerna för uteserveringar i Borås Stad. Läs mer i broschyren om uteserveringarPDF. De platser som är tillgängliga för uteserveringar är markerade i kartanPDF.

Allt kräver inte lov

Kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen för att veta om du behöver ansöka om bygglov. Tänk på att även om det inte behövs bygglov för åtgärden måste den som äger marken ge sitt tillstånd.

De här handlingarna behöver vi

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in alla nedanstående handlingar när du söker bygglov. I vissa fall kan det krävas ytterligare handlingar – då hör vi av oss till dig!

 1. Situationsplan i skala 1:400
 2. Fasadritning i skala 1:100
 3. Planritning i skala 1:100
 4. Sektionsritning i skala 1:100
 5. Kontrollplan
 6. Anmälan om kontrollansvarig

Skicka in din ansökan

Du ansöker via vår e-tjänst Mittbyggelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller genom att mejla in handlingarna till samhallsbyggnad@boras.se tillsammans med ansökningsblanketten.

Vi hjälper dig

Besök vår kundmottagning, öppna mottagning eller boka tid med en handläggare, om du behöver hjälp!

Öppettider och mer information om hur vi hjälper dig.

Senast ändrad: 2019-08-29 10.52

Ändrad av:

Dela sidan: Uteserveringar

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person som slänger skräp.

  Publicerad den

  Nytt sätt att rapportera farligt avfall

  Från och med den 1 november ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Stabilt näringslivsklimat i Borås

  Borås visar ett stabilt näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Bland landets femton största kommuner hamnar Borås på en andraplats.
Ikon: Kalender

Kalender