Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vattenkvaliteten vid våra badplatser

Vid varje badplats görs två till fem badvattenprovtagningar per säsong. Vid Almenäs, Sjömarkens och Sandareds badplatser tas fem prover per säsong. Proven analyseras sedan av en legimiterad firma. Resultaten av proven kan du sedan se på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du se resultaten från de senaste provtagningarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det som ibland gör att något enstaka prov är sämre är att fåglar uppehåller sig vid badplatsen och förorenar vattnet. Om du vill hjälpa till att hålla värdena på badplatsen på en bra nivå så är vi tacksamma för att du undviker att mata fåglarna och dessutom ser till så att alla matrester/skräp hamnar i soptunnan eller tas med hem.

Beroende på hur hög bakteriehalten är bedöms vattnet på ett av tre olika sätt:

  • Tjänligt, det vill säga bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.
  • Tjänligt med anmärkning, det vill säga lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad.
  • Otjänligt, innebär höga bakteriehalter och du bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada.

Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så snart som möjligt. Om tre prover i rad är otjänliga så stängs badet och öppnas inte åter förrän vattenkvaliteten förbättrats och man har utrett orsaken till otjänligt prov.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vattenkvaliteten vid våra badplatser

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender