Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Cykelleder

I Borås finns två cykelleder, Sjuhäradsrundan och Västgötaleden. Dessa är framförallt anpassade och avsedda för cykelturism och rekreationscykling.

Sjuhäradsrundan

Sjuhäradsrundan är en turistcykelled som går genom fyra kommuner, Borås Stad, Ulricehamns kommun, Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Cykelleden är sammanlagt 15 mil lång och går på cykelvägar, gamla nedlagda asfalterade banvallar och lågt trafikerade vägar. Leden är skyltad som ett nationellt turistcykelstråk, med röd markering.

Från Borås till Tranemo, via Ulricehamn, går leden mestadels på nedlagda och numera asfalterade banvallar. Tack vare att det är tidigare järnväg är det relativ flack terräng där man cyklar längs sjöstränder, genom skogsmark, jordbrukslandskap och genom städer. Du når banvallen från cykelvägnätet i Borås via Gånghestervägen.

Efter Tranemo passerar leden Svenljunga innan den kommer tillbaka till Borås. Etappen mellan Svenljunga och Borås går på Kindsbanan som är en nedlagd järnväg lämplig för cyklister. Kindsbanan används av biltrafik, dock i liten omfattning. De delar som ännu är grus ska bli asfalterade.

Läs mer på Sjuhäradsrundans hemsida.länk till annan webbplats

Västgötaleden

Västgötaleden är ett nät av lågtrafikerade vägar i Västergötland. Leden passerar Viared och Pickesjön i väster innan den ansluter till cykelvägnätet genom Borås centrum. Fortsättningen går norrut via Sjöbo och Tosseryd, därifrån nås Öresjö för exempelvis bad. Västgötaleden är utmarkerad av Svenska Cykelsällskapet.

Här kan du läsa mer om att cykla i Borås

Mountainbikeleder

Idag finns sju uppmärkta mountainbikeleder i Borås, samtliga vid GIF-stugan på Knektås, Tosseryd, norr om Borås.

Senast ändrad: 2020-06-29 06.57

Ändrad av:

Dela sidan: Cykelleder

g q n C