Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp
Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Kultur och samhällsplanering

Kulturförvaltningen arbetar med samhällsplanering och stadsutveckling. Ett sätt är att informera och sprida kunskap om aktuella frågor, ett annat är att i samverkan med boende arbeta med den så kallade Cultural Planning-metoden.

Cultural Planning

Borås har prövat att använda metoden Cultural Planning i Norrby och i Rydboholm 2011-2013. Kulturkontoret drev processen och arbetet utfördes tillsammans med en styrgrupp från ett flertal nämnder och en arbetsgrupp från ett flertal förvaltningar/bolag.

En rapport med kartläggning, slutsatser och förslag till åtgärder trycktes upp hos Kulturnämnden, en remiss sändes till berörda nämnder om vad de kunde ta på sig att åtgärda kring de förslag som kom fram i rapporten, samt en rekommendation utfärdades från Kommunstyrelsen 2013-12-16 att:

 • Kommunstyrelsen vill gå vidare med tvärsektoriell samverkan för bättre resultat.
 • Kommunstyrelsen avser arbeta vidare med de förslag i åtgärdslistan för Norrby där styrelsens verksamhet är en viktig del.
 • Kommunstyrelsen rekommenderar metoden Cultural planning där det är viktigt att ta till vara ”platsens själ”.

Erfarenheterna från arbetet används i såväl praktisk hållbar samhällsplanering i Borås som i olika forskningsprojekt.

Senast ändrad: 2020-03-05 09.14

Ändrad av:

Dela sidan: Kultur och samhällsplanering

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter – uppleva och göra

 • Mitt-S-samverkan presenterar budgeten.

  Publicerad den

  Budgetförslag i en tuff tid

  En budget präglad av pandemin, men med satsningar på bland annat utbildning, äldreomsorg och folkhälsa. Det är det budgetförslag för 2021 som Mitt-S-samverkan presenterar idag.
 • Man har skrivit "Tack för att du cyklar" på cykelbanor i Borås. 

  Publicerad den

  Fler tycker att Borås är en bra cykelkommun

  I slutet av sommaren uppmanade Borås Stad cyklister att svara på Cykelfrämjandets enkät Cyklistvelometern 2020 som mäter hur cyklister upplever kommunen utifrån ett cykelperspektiv. Det är andra gånge...
 • En person som cyklar på vintern.

  Publicerad den

  Bli vintercyklist!

  Klimatet, hälsan, pandemin. Det har aldrig funnits så många anledningar till att cykla som det gör nu. Snart väntar vintern, men det behöver inte betyda att cykeln ska åka in i förrådet. Med vinterdäc...
Ikon: Kalender

Kalender