Jämlikhetsdata
I Borås pågår ett långsiktigt arbete för en god och jämlik folkhälsa och för social hållbarhet. Välfärdsbokslutet har gjorts sedan år 2000 och mäter den sociala hållbarheten i Borås. Genom att uthålligt mäta förändringar i hälsa mellan kön, geografiska områden och i olika åldersgrupper får staden ett statistiskt underlag för planering, genomförande och uppföljning av insatser för att minska skillnader i livsvillkor.
Jämlikhetsdata i Välfärdsbokslutet
Välfärdsbokslut möjliggör jämförelser geografiskt, socioekonomiskt, åldersmässigt och ur ett genusperspektiv. Dessutom är det en del av det kommunala boksluts- och budgetarbetet och ska bidra till ett bra beslutsunderlag för politikernas val av förbättringsområden, samt stimulera till en bred diskussion om vilka förändringar och vilken utveckling som är önskvärd.
I Välfärdsbokslutet har ett antal indikatorer tagits fram som tillsammans med den lokala kunskapen ger förutsättningar för en välfärdsanalys på områdesnivå. Hela livscykelperspektivet finns med; barn- och ungdom, unga vuxna, vuxna och äldre. Så långt som möjligt presenteras indikatorerna utifrån ett positivt synsätt som speglar uppnådda resultat.
Välfärdsbokslutet ges ut vartannat år.
- Välfärdsbokslutet 2022 Pdf, 14.3 MB, öppnas i nytt fönster.
- Välfärdsbokslutet 2020 Pdf, 14.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Kunskapsunderlag
Områdesutveckling
Under 2022 har områdesbaserad statistik utifrån DeSO (demografiska statistikområden) bearbetats och tillsammans med en beskrivning över pågående arbete, samt boendes bild, resulterat i tre omfattande kunskapsunderlag.
- Kunskapsunderlag 2022 Norrby - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Kunskapsunderlag 2022 Sjöbo - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Kunskapsunderlag 2022 Hässleholmen - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås Pdf, 12.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Äldres hälsa
Vid årsskiftet 2021/2022 genomfördes en enkätundersökning med fokus på den äldre befolkningen i Borås. Kunskapsunderlaget Fokus Äldres Hälsa 2022 bygger på resultatet av enkäten. För att kunna följa resultatet över tid kommer enkätundersökningen genomföras igen vid årsskiftet 2023/2024.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Beslut i Kommunfullmäktige den 16 januari 2025
Den 16 januari beslutade Kommunfullmäktige bland annat om avgift för att lämna ut kopior på allmänna handlingar, att Borås Stad ska överta ägandet av fastighete...
-
Publicerad
Borås får utmärkelse som idrottskommun
I tisdags blev det klart att Borås rankas som Sveriges näst främsta evenemangskommun.
-
Publicerad
Beslut i Kommunstyrelsen den 13 januari 2025
Kommunstyrelsen beslutade bland annat om pengar för vidareutveckling av Viskans park.
-
Publicerad
En ny och säkrare Nybro att se fram emot
Arbetet med Nybron är i full gång, och även om det just nu är buller och byggstängsel, vill vi ge dig en glimt av hur det kommer bli när det är klart!
-
Publicerad
Beslut i Kommunfullmäktige den 12 december
Den 12 december beslutade Kommunfullmäktige bland annat om höjd VA-taxa, höjd avfallstaxa, avtal kring järnvägssträckan Göteborg - Borås och utveckling av Borås...
Sammanträdeskalender
-
Kulturnämnden
Tid: kl.
Plats: Kulturhuset, Röda rummet
-
Servicenämnden
Tid: kl.
Plats: Västerängsgatan 6, Pantängen, plan 2, lokal Ugglan
-
Överförmyndarnämnden
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 5, plan 5, Överförmyndaren
-
Samhällsbyggnadsnämnden
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, plan 7,...
-
Individ- och familjeomsorgsnämnden
Tid: kl.
Plats: Fabriksgatan 11, plan 3. Lokal Pinoccio