Jämlikhetsdata
I Borås pågår ett långsiktigt arbete för en god och jämlik folkhälsa och för social hållbarhet. Välfärdsbokslutet har gjorts sedan år 2000 och mäter den sociala hållbarheten i Borås. Genom att uthålligt mäta förändringar i hälsa mellan kön, geografiska områden och i olika åldersgrupper får staden ett statistiskt underlag för planering, genomförande och uppföljning av insatser för att minska skillnader i livsvillkor.
Jämlikhetsdata i Välfärdsbokslutet
Välfärdsbokslut möjliggör jämförelser geografiskt, socioekonomiskt, åldersmässigt och ur ett genusperspektiv. Dessutom är det en del av det kommunala boksluts- och budgetarbetet och ska bidra till ett bra beslutsunderlag för politikernas val av förbättringsområden, samt stimulera till en bred diskussion om vilka förändringar och vilken utveckling som är önskvärd.
I Välfärdsbokslutet har ett antal indikatorer tagits fram som tillsammans med den lokala kunskapen ger förutsättningar för en välfärdsanalys på områdesnivå. Hela livscykelperspektivet finns med; barn- och ungdom, unga vuxna, vuxna och äldre. Så långt som möjligt presenteras indikatorerna utifrån ett positivt synsätt som speglar uppnådda resultat.
Välfärdsbokslutet ges ut vartannat år.
- Välfärdsbokslutet 2022
Pdf, 14.3 MB, öppnas i nytt fönster.
- Välfärdsbokslutet 2020
Pdf, 14.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Kunskapsunderlag
Områdesutveckling
Under 2022 har områdesbaserad statistik utifrån DeSO (demografiska statistikområden) bearbetats och tillsammans med en beskrivning över pågående arbete, samt boendes bild, resulterat i tre omfattande kunskapsunderlag.
- Kunskapsunderlag 2022 Norrby - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås
Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Kunskapsunderlag 2022 Sjöbo - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås
Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Kunskapsunderlag 2022 Hässleholmen - Områdesutveckling för ett socialt hållbart Borås
Pdf, 12.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Äldres hälsa
Vid årsskiftet 2021/2022 genomfördes en enkätundersökning med fokus på den äldre befolkningen i Borås. Kunskapsunderlaget Fokus Äldres Hälsa 2022 bygger på resultatet av enkäten. För att kunna följa resultatet över tid kommer enkätundersökningen genomföras igen vid årsskiftet 2023/2024.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
FN-kollektionen med Textilhögskolans guidekläder visades i Borås
Igår visades kollektionen med guidekläder för Förenta Nationernas (FN:s) högkvarter för boråsarna. Medarbetare från högskolan och Textile Fashion Centers verksa...
-
Publicerad
Borås tilldelas nationell kvalitetsmärkning för stadsutveckling
Borås har fått kvalitetsmärkningen Quality Mark (QM) av Svenska Stadskärnor – ett nationellt erkännande för stadens strukturerade och långsiktiga arbete med att...
-
Publicerad
Borås Stad agerar för ett tryggare näringsliv
En ny trygghetsundersökning visar att många företag i Borås har utsatts för brott under 2024. Nu planerar Borås Stad och Polisen flera insatser för att stärka t...
-
Publicerad
Beslut i Kommunfullmäktige den 22 maj 2025 (årsredovisningen)
Under torsdagen den 22 maj godkände Kommunfullmäktige Borås Stads årsredovisning för 2024. De godkände också namnbytet för Borås TME AB och tog beslut om att bo...
-
Publicerad
Vi kan vara svåra att nå via telefon den 26 maj
Måndagen den 26 maj byter Borås Stad telefonisystem, huvudväxel och mobiloperatör. Det gör att vi kan vara svåra att nå när bytet sker.
Sammanträdeskalender
-
Servicenämnden
Tid: kl.
Plats: Västerängsgatan 6, Pantängen, plan 2, lokal Ugglan
-
Grundskolenämnden
Tid: kl.
Plats: Olovsholmsgatan 32, plan 1, sammanträdeslokal...
-
Borås Stadshus AB
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, Kommunstyrelsens...
-
Kommunstyrelsen
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, Kommunstyrelsens...
-
Sociala omsorgsnämnden
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 15