Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Byggprojekt och områdesutveckling

Är du nyfiken på vad som byggs i Borås just nu? Eller vill du veta vad som kommer att byggas i framtiden? Här ser du vad som är på gång när det gäller stadsplanering och byggprojekt – allt från nya stadsdelar till nya cykelvägar.

Karta

Karta

Genom kartan kan du leta dig fram till våra planerade och pågående bygg- eller utvecklingsprojekt i kommunen.

Ikon: Kalender

Vad händer nu

Från idé och uppstart, vidare till planering och projektering, för att sedan sätta spaden i marken och börja bygga. Alla våra utvecklings- och byggprojekt går igenom olika faser för att slutligen invigas, användas och njutas av.

Punkr
Punkr
Punkr
Punkr

Idé och uppstart

Planering

Utförande, byggnation

Klart

Det här ingår i de olika faserna i samhällsbyggnadsprocessen

Här kan du även läsa mer om vad som ingår i de olika faserna för ett projekt.

Samhällsbyggnadsprocessen - kartan i sin helhet Pdf, 263.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Idé och uppstart:

Alla projekt tar sin utgångspunkt i ett behov eller en idé som på något sätt innebär att den fysiska miljön behöver förändras. Ibland kommer idén från invånare, företag eller föreningar/civilsamhället. Idén kan till exempel komma in genom en ansökan om bygglov eller planbesked. I andra fall ser Borås Stad ett behov, eller ett kommande behov, av till exempel en ny skola eller en ny trafiklösning. Idéer och behov analyseras och de som går vidare fastställs med politiska beslut. Den här fasen är i ett mycket tidigt skede och ibland tar det flera år, till och med decennier, före spaden sätts i marken.

Idé och uppstart

Planering:

Efter det politiska beslutet gör vi en noggrann planering tillsammans med olika berörda aktörer, både internt och externt. Det är här som vi inhämtar synpunkter genom bland annat möten som kallas för samråd. Fasen går sedan över till projektering där vi förbereder för att byggnationen ska kunna starta.

Planering

Utförande, byggnation:

Fasen innebär att spaden sätts i marken och byggnationen är igång.

Utförande, byggnation

Klart:

När byggnationen eller anläggningen är klar markerar det slutet på samhällsbyggnadsprocessen. Efter det kan byggnader och anläggningar börja användas.

Klart

Hitta bland våra projekt på fler sätt

En flygbild över centrala Borås.

Geografiskt område
Vill du veta vad som byggs eller planeras att byggas i en viss ort, stadsdel eller område i Borås? Här hittar du projekt som pågår i olika områden i Borås.

En visionsskiss av Särlaskolans entré efter ombyggnation.

Typ av projekt
För dig som är intresserad av projekt inom en viss kategori. Du kan till exempel läsa om vilka förskolor och skolor som byggs eller renoveras, eller vilka gång- och cykelbanor som redan börjat byggas.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Byggprojekt och områdesutveckling

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En tankebubbla med vatten och skog i

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Publicerad

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Speed tar emot Stora Hållbarhetspriset.

  Speed får Stora hållbarhetspriset 2022

  Publicerad

  Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
 • Fyrverkerier på svart himmel

  Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

  Publicerad

  Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
Ikon: Kalender

Kalender