Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

I Ur och Skur Kråkan

Förskolan I Ur och Skur Kråkan ligger i Granbäcken mellan Kråkered och Kinnarumma och är inrymt i Björkehovsgårdens sportstuga. Förskolan har tre avdelningar; Granen för de minsta barnen, Björken som är en syskonavdelning och Tallen som är en fritidshemsavdelning för barn från förskoleklass till årskurs 3.

Inriktning

Syftet med verksamheten är att barnen ska få vara ute i naturen så mycket som möjligt. Det man normalt gör inne på en förskola/fritids, som snickra, måla, sova, läsa sagor och ha samling, försöker vi göra ute året runt oberoende av väder.  Självklart stannar vi inne om stormen viner eller om kölden biter för hårt i kinderna.

Barn trivs i naturen! Leken går över stock och sten och det finns lekredskap så det räcker till alla. I naturen kan alla hitta sin egen utmaning, i det lilla eller stora, kika med lupp eller klättra i träd. Naturen är ett oändligt laboratorium, ett mysrum, ett lekrum, en plats för konstruktioner, en gymnastiksal, en matsal och mycket annat. I naturen finns möjligheter till lärande, äventyr, lugn och eftertanke som bara begränsas av fantasin. I naturen lär sig barnen att klara sig själva, självförtroendet och självkänslan stärks. 

I naturen händer alltid något nytt, årstiderna växlar, djuren får ungar, träden slår ut och löven trillar av. Kunskap, förståelse och upptäcktens glädje kommer naturligt. Ett nytt äventyr väntar bakom nästa träd. Forskningen om barns utveckling visar att den fria leken utomhus utvecklar barn socialt och emotionellt långt mer än ledarledda aktiviteter utomhus.

Det är viktigt att vara utomhus, våra hjärnor behöver den stimulans som flödet av ljus, ljud, färg och form i naturen ger. Stimulansen påverkar hjärncellernas tillväxt positivt, särskilt i åldrarna 3-6 år. Barn som vistas ute mycket har större koncentrationsförmåga, är mer uthålliga, mindre rastlösa och mer uppmärksamma på sin omgivning.

Alla förskolor inom Borås Stad arbetar utifrån Läroplan för förskolan.

Läroplan för förskola (Lpfö 18) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besöksadress

Södra Granbäcksvägen 9, Borås

Förskolans avdelningar

Björken: 0721-60 07 18
Granen: 0734-32 81 85
Tallen (fritids): 0721-60 05 03

Utvecklingsdagar

Hösten 2022: 23 september, 31 oktober

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: I Ur och Skur Kråkan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender