Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Ansökan och antagning

Antagningsenheten Sjuhärad hanterar gymnasieansökan till årskurs 1 för alla elever som är folkbokförda i Sjuhärads samverkansområde (Borås, Bollebygd, Herrljunga, Mark, Tranemo, Svenljunga, Ulricehamn och Vårgårda).

Du kan söka till gymnasiet om du:

  • har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning.
  • inte redan har genomgått en gymnasieutbildning.
  • påbörjar utbildningen senast det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.

Se till att du håller reda på alla viktiga datum för ditt gymnasieval så att din ansökan lämnas in i tid.
Här hittar du de viktiga datumenlänk till annan webbplats

Mer information om allt som rör ditt gymnasieval hittar du på gymnasievalsjuhärad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så gör du din ansökan

Du söker till gymnasiet via Ansökningswebben . I december får du inloggningsuppgifter som du använder när du gör din ansökan. Dessa skickas hem till dig med post. Se till att behålla dina inloggningsuppgifter fram till skolan börjar så att du kan följa din ansökan under antagningsprocessen. Om du behöver hjälp med att fylla i ansökan så kan du ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare eller Antagningsenheten Sjuhärad.

När du söker till gymnasiet ska du välja program och ibland också inriktning eller profil. Du ska också rangordna dina val efter hur du helst vill ha dem. Val 1 ska vara det du allra helst vill ha, val 2 det du näst helst vill ha och så vidare. Vi rekommenderar att du gör minst tre val.

Om du går på en gymnasieskola och önskar söka om till år 1 tar du en kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Om du inte har en studie- och yrkesvägledare kontaktar du oss på Antagningsenheten Sjuhärad.

Ansökningswebbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Dexter)

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Ansök till gymnasiet


Behörighet och urval

Antagning till gymnasieskolan görs på slutbetyg från årskurs 9. För att kunna antas till ett nationellt program eller ett programinriktat val krävs att du är behörig till det programmet. Mer information om behörighet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om det är fler sökande till ett program än antalet platser måste ett urval göras, dina betyg räknas ihop till ett meritvärde och utifrån det värdet rangordnas du sedan tillsammans med övriga sökande, där högst meritvärde går först. Man lägger ihop värdet av dina 16 bästa betyg. Har du betyg i moderna språk som språkval läggs detta till dina 16 bästa betyg.

Fri kvot och dispens från godkänt betyg i engelska

Ansökningar för prövning i fri kvot och ansökningar för dispens från godkänt betyg i engelska ska lämnas in senast 31 maj för nationella program som anordnas av Borås Stad.

Har du särskilda skäl till varför ansökan ska bedömas som inkommen i tid, trots att du har gjort ansökan efter 31 maj? Kontakta Antagningsenheten Sjuhärad.

Vad innebär prövning i fri kvot?
Läs mer om fri kvot på gymnasievalsjuhärad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad innebär dispens från godkänt betyg i engelska?
Läs mer om dispens engelska på gymnasievalsjuhärad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antagningsbesked och svar

Under april släpps ett preliminärt resultat för att de som sökt ska få en uppfattning om hur de ligger till i gymnasievalet. Tänk på att det preliminära resultatet bara är preliminärt och kan komma att förändras till den slutliga antagningen.

Den slutliga antagningen är klar till den 1 juli. Då kan du se ditt antagningsbesked via ansökningswebben.Du ska svara på ditt antagningsbesked via webben. Du kan enbart svara på ditt antagningsbesked en gång.

Det är viktigt att du tänker igenom hur du svarar om du är reserv på något val. Väljer du att stå kvar som reserv förlorar du direkt den plats du haft och du antas på ett högre val.

Om du har val utanför vårt samverkansområde så kan du få flera antagningsbesked. Tänk då på att svara på alla antagningskansliers antagningsbesked.

Om du bor utanför samverkansområdet får du ett besked hem på posten. Du ska då skicka in svarskortet med ditt svar.

Vilken klass hamnar du i?

Observera att eventuella klasslistor som syns i ansökningswebben (Dexter) är preliminära. De uppdateras kontinuerligt fram till skolstart. Vilken klass du hamnar i får du veta först under uppropet din första dag i gymnasiet.

Har du frågor?

  • Mer information inför ditt gymnasieval hittar du på gymnasievalsjuhärad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Du kan också ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare eller direkt med oss på Antagningsenheten.
  • Letar du efter blanketterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du dem på vår webbplats.
  • Ansökningswebbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Dexter)
Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ansökan och antagning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol