Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ansökan och antagning

Antagningsenheten Sjuhärad hanterar gymnasieansökan till årskurs 1 för alla elever som är folkbokförda i Sjuhärads samverkansområde (Borås, Bollebygd, Herrljunga, Mark, Tranemo, Svenljunga, Ulricehamn och Vårgårda).

Du kan söka till gymnasiet om du:

  • har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning.
  • inte redan har genomgått en gymnasieutbildning.
  • påbörjar utbildningen senast det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.

Se till att du håller reda på alla viktiga datum för ditt gymnasieval så att din ansökan lämnas in i tid.

Viktiga datum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om allt som rör ditt gymnasieval hittar du på gymnasievalsjuhärad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så gör du din ansökan

Du söker till gymnasiet via Ansökningswebben . I december får du inloggningsuppgifter som du använder när du gör din ansökan. Dessa skickas hem till dig med post. Se till att behålla dina inloggningsuppgifter fram till skolan börjar så att du kan följa din ansökan under antagningsprocessen. Om du behöver hjälp med att fylla i ansökan så kan du ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare eller Antagningsenheten Sjuhärad.

När du söker till gymnasiet ska du välja program och ibland också inriktning eller profil. Du ska också rangordna dina val efter hur du helst vill ha dem. Val 1 ska vara det du allra helst vill ha, val 2 det du näst helst vill ha och så vidare. Vi rekommenderar att du gör minst tre val.

Om du går på en gymnasieskola och önskar söka om till år 1 tar du en kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Om du inte har en studie- och yrkesvägledare kontaktar du oss på Antagningsenheten Sjuhärad.

Ansökningswebben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Dexter)

Behörighet och urval

Antagning till gymnasieskolan görs på slutbetyg från årskurs 9. För att kunna antas till ett nationellt program eller ett programinriktat val krävs att du är behörig till det programmet. Mer information om behörighet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det är fler sökande till ett program än antalet platser måste ett urval göras, dina betyg räknas ihop till ett meritvärde och utifrån det värdet rangordnas du sedan tillsammans med övriga sökande, där högst meritvärde går först. Man lägger ihop värdet av dina 16 bästa betyg. Har du betyg i moderna språk som språkval läggs detta till dina 16 bästa betyg.

Antagningsbesked och svar

Under april släpps ett preliminärt resultat för att de som sökt ska få en uppfattning om hur de ligger till i gymnasievalet. Tänk på att det preliminära resultatet bara är preliminärt och kan komma att förändras till den slutliga antagningen.

Den slutliga antagningen är klar till den 1 juli. Då kan du se ditt antagningsbesked via ansökningswebben.Du ska svara på ditt antagningsbesked via webben. Du kan enbart svara på ditt antagningsbesked en gång.

Det är viktigt att du tänker igenom hur du svarar om du är reserv på något val. Väljer du att stå kvar som reserv förlorar du direkt den plats du haft och du antas på ett högre val.

Om du har val utanför vårt samverkansområde så kan du få flera antagningsbesked. Tänk då på att svara på alla antagningskansliers antagningsbesked.

Om du bor utanför samverkansområdet får du ett besked hem på posten. Du ska då skicka in svarskortet med ditt svar.

Vilken klass hamnar du i?

Observera att eventuella klasslistor som syns i ansökningswebben (Dexter) är preliminära. De uppdateras kontinuerligt fram till skolstart. Vilken klass du hamnar i får du veta först under uppropet din första dag i gymnasiet.

Har du frågor?

Postadress:

Antagningsenheten Sjuhärad,
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen,
501 80 BORÅS

Besöksadress:

Olovsholmsgatan 32 (plan 5), Borås

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ansökan och antagning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender