Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Så går valet till

Här kan du läsa om hur valet till Europaparlamentet går till, vem som får rösta och genom vilka olika sätt det går att rösta. Du får också information om röstkort och valsedlar.

27 medlemsländer - ett val

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Med din röst är du med och bestämmer vilka politiska partier och personer som ska vara med och representera Sverige i den enda direktvalda EU-institutionen. Europaparlamentet består från och med 2024 av 720 ledamöter från unionens 27 medlemsländer. 21 av ledamöterna representerar Sverige. Ledamöterna, som ofta kallas EU-parlamentariker, väljs vart femte år i allmänna val av invånarna i respektive medlemsland.

Fria, hemliga och direkta val

Det svenska valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt. Det betyder att din röst är lika mycket värd som alla andras. Valen ska dessutom vara:

Fria val

Ingen annan får bestämma vem du som väljare ska rösta på.

Hemliga val

Hemliga val innebär att du inte behöver visa eller tala om hur du röstat. Denna trygghet kallas för valhemligheten och är skyddad i den svenska grundlagen.

Direkta val

Väljarna utser direkt de som Sveriges 21 ledamöter i Europaparlamentet – de är direktvalda av folket.

Mer om hur valet går till, Valmyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem får rösta?

För att få rösta till Europaparlamentet måste du:

  • ha fyllt 18 år,
  • vara svensk medborgare eller
  • europeisk medborgare och folkbokförd i Sverige.

Som europeisk medborgare folkbokförd i Sverige måste du anmäla dig till den svenska röstlängden senast 30 dagar före valdagen den 9 juni. Anmälan sker hos Länsstyrelsen.

Olika sätt att rösta på

Rösta på valdagen den 9 juni

Om du vill rösta på valdagen den 9 juni måste du rösta i din egen vallokal. På ditt röstkort står det vilken vallokal som du tillhör.

Förtidsrösta 22 maj till 9 juni

Det går även att rösta före valdagen. Förtidsröstningen startar den 22 maj och pågår fram till den 9 juni. Du kan förtidsrösta var som helst i hela landet under perioden.

På valdagen den 9 juni är endast förtidsröstningslokalen i Stadshuset öppen.

Kan du inte rösta på egen hand?

Om du inte kan ta dig till vallokalen på egen hand på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning så finns det andra sätt. Du kan till exempel rösta via budröstning eller genom den ambulerande röstmottagningen.

Rösta på distans.

Ditt röstkort

För att rösta måste du ha ett personligt röstkort. Alla som får rösta i valen får ett röstkort hemskickat med posten. På ditt röstkort står det vilka val du får rösta i och din vallokals adress med öppettider. Röstkorten skickas ut innan förtidsröstningen påbörjas den 22 maj 2024.

Om du inte har fått ditt röstkort när förtidsröstningen har börjat så kan vi hjälpa dig att skriva ut ditt röstkort, ett så kallat dubblettröskort. Kontakta oss på Valkansliet eller be om hjälp i någon av förtidsröstningslokalerna.

Valsedlar

I vallokalen finns det valsedlar till partier som du kan rösta på. Det finns även blanka valsedlar där du kan skriva valfritt namn, partinamn eller lämna blankt.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

E-post:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Så går valet till

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender