Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Att leva nära någon med beroendeproblematik

Beroende av olika slag påverkar inte bara den som har problemet, utan också dem som står nära. Som anhörig kan man lätt hamna i ett negativt mönster med känslor av skuld och hopplöshet. Det är inte ovanligt att man tar på sig ett orimligt ansvar för personens väg ut ur beroendet samtidigt som man blir frustrerad när personen själv inte tycker eller inte vill förstå att han eller hon behöver hjälp.

Här är några tips som kanske kan vara till hjälp:

  • Var tydlig och sätt gränser. Det hjälper inte att du anpassar dig och förändrar ditt sätt att leva för att få personen att sluta med sitt missbruk. Du kan inte ta ansvar för någon annans förändring.
  • Kom ihåg att det inte är ditt fel att personen fortsätter med sitt beroende.
  • Prata med någon om hur du har det. Att dela sin berättelse med någon kan göra situationen lite mindre ensam.
  • Prioritera sådant som får dig att må bra. Du har rätt att må bra även om någon annan mår dåligt.

Vi i anhörigstödet finns här för att stötta dig! Hör av dig till oss så bestämmer vi tillsammans hur vi lägger upp stödet för just dig. Vi har tystnadsplikt och vi för inga journaler.

Om du är ungdom eller ung vuxen upp till 21 år och har frågor om alkohol, droger eller spel om pengar är du välkommen att ta en kontakt med Mini-Maria Södra Älvsborg:
Mini-Maria Södra Älvsborg Länk till annan webbplats.

Yxhammarmottagningen i Borås är en verksamhet som erbjuder råd, stöd och samtalsbehandling till vuxna personer har ett missbruk eller beroende:
Yxhammarmottagningen.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Att leva nära någon med beroendeproblematik

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender