Råd från familjerådgivningen
Här hittar du råd, lästips och poddar som kan vara till hjälp vid relationssvårigheter.
Att vårda relationen
För att relationen ska hålla måste du vårda den. Du behöver anstränga dig för att skapa känslor av gemenskap och trygghet. I relationer har man olika behov och önskningar om hur livet ska vara. Det är viktigt att du försöker sätta ord på hur du vill ha det och samtidigt vara beredd på att din partner kanske känner eller tycker något annat.
Ha för vana att prata med varandra om hur ni vill att en god relation bör vara. Det är ett gott råd att prata mycket med din partner om det mesta.
Om man vet mycket om varandra och har förmågan att fatta gemensamma och ömsesidiga beslut så mår man oftast bättre. Om ni dessutom är föräldrar gäller detta än i högre grad.
Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation
Lyckliga relationer grundar sig på en djup och nära vänskap. Det menar psykologen John Gottman. Här är hans sju regler för en lycklig kärleksrelation.
- Förfina era kärlekskartor. Ta reda på hur väl ni känner varandra. Vad heter din partners vänner? Vilka drömmar bär hen på? Om man inte känner varandra på djupet, hur kan man då säga att man älskar sin partner?
- Stärk era ömsesidiga känslor och den ömsesidiga respekten. Fundera ut vilka saker hos din partner du faktiskt beundrar, och tala om det för hen eller visa din uppskattning på annat sätt. Att medvetet påminna sig om partnerns positiva sidor motverkar förhållandets värsta fiende - föraktet.
- Sök er till varandra. Genom småprat, kärleksfulla ögonkast, beröring. Då håller ni kontakten levande. Par som lever parallella liv kan med tiden glida ifrån varandra, menar Gottman.
- Fatta besluten i samråd. Att fatta beslut över huvudet på den andre är sårande.
- Lös de problem som går att lösa. Om konflikterna går att lösa ska de lösas. För att en konflikt ska kunna lösas behöver den vara tillräckligt avgränsad. Om din partner alltid kör för fort, enligt dig är kanske problemet olösligt. Kör hen bara för fort stressade morgnar kanske det går att göra något åt saken.
- Bryt dödlägen. Det finns också problem och motsättningar som inte går att lösa. Till exempel om din partner gillar friluftsliv, medan du trivs bäst i stan. Det går dock att lära sig leva med dessa motsättningar - om man pratar om dem.
- Skaffa en gemensam grundsyn. Man behöver inte tycka lika om allt. Men vissa gemensamma värderingar och mål är viktiga för förhållandet.
Lästips till föräldrar
- Sju gyllne regler för en lycklig kärleksrelation av John Gottman, 2008
- Att hålla lusten levande i långa förhållanden av Esther Perel, 2007
- Håll om mig av Sue Johnson, 2018
Att lyssna på
Hej kärleken är en podd i sex avsnitt om emotionellt fokuserad terapi för par, med Jens Mebius, EFT terapeut. Metoden grundar sig på anknytnings- och systemteori.
Hej kärleken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyblivna föräldrar
Småbarnsåren är tufft för många förhållanden. Här tipsar vi om vad man kan göra för att behålla kärleken.
Att bära, vänta, föda och leva med barn innebär en stor omställning i livet. De flesta upplever en stor lycka att bli föräldrar, men många är inte förberedda på att föräldraskapet i så hög grad påverkar den vuxna parrelationen. Trötthet och brist på tid är vanligt bland nyblivna föräldrar. Det gör att utmaningar i vardagen ökar och då är det lätt att att tappa bort varandra. Det är lätt att känna sig ensam och tro att andra klarar omställningen mycket bättre.
Att bli förälder innebär förändringar. Den egna identiteten påverkas och relationen till partnern förändras. Man ser nya sidor hos både sig själv, och partnern - nya styrkor och kanske sidor man tidigare inte vetat om. Relationen till föräldrar, svärföräldrar, syskon och vänner påverkas också. Det tar tid att lära känna en ny liten människa. Med behov som ändrar sig snabbt, särskilt under spädbarnstiden. Om det finns syskon, halvsykon eller bonussyskon ska också deras reaktioner mötas och tas om hand.
Lästips till föräldrar
- Din kompetenta familj av Jesper Juul, 2018
- Leva som föräldrar - om relationen till partnern, familjen och ursprungsfamiljen av Madeleine Cocozza, 2016
Föreläsningstips till föräldrar
Hur parrelationer kan förändras av att skaffa barn. En föreläsningsserie i sex delar framtagen av Halmstad kommun.
Del 1: Vad är familjerådgivning? 7:41Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Del 2: Viktiga behovsområden, 19:12 Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Del 3: Omställningar och utmaningar, 16:21Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Del 5: Schyssta och jämlika villkor, 12:09 Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Del 6: Sex och intimitet, 19:21Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Bonusfamilj
Familjer som har ombildats efter en separation kallas ofta för bonusfamiljer eller styvfamiljer. Här hittar du som lever i en ombildad familj några råd.
Tips till föräldrar som lever i en bonusfamilj
- Var deras vän. Hoppa inte in i familjen och tro att du ska bli barnens extramamma eller extrapappa. Börja med att vara deras vän. Genom detta är chansen större att du vinner deras förtroende.
- Ge barnen tid. Relationen mellan dig och dina nya bonusbarn måste ske på barnens villkor. Pusha dem inte och gå sakta fram. Att ta det lugnt bygger bonusfamiljen.
- Skippa förväntningarna. Försök att ha så förväntningar som möjligt på hur livet i den nya bonusfamiljen ska bli. Ju fler tankar om hur det ska bli desto större är risken att ni alla blir besvikna.
- Ange tonen i relationen. Du är den vuxna i relationen, då bär du också ansvaret för vilken relation ni ska ha i bonusfamiljen. Ju ärligare, konkretare och personligare du är från början desto bättre är utsikterna för framtiden.
- Leta efter gemensamma intressen. När vuxna lär känna varandra letar vi efter gemensamma intressen. På samma sätt vinner du bonusbarnens respekt.
- Acceptera att du är nummer två. Du är den din partner älskar, men du är inte den allra viktigaste personen i hans eller hennes liv. Vänj dig tidigt vid tanken att barnen alltid kommer att komma först.
Tipsen är hämtade ur boken Bonusföräldrar - möjligheter och fallgropar av Jesper Juul, 2019.
Otrohet
Det finns ingen universell definition på vad otrohet egentligen är. Det kan handla om telefonsamtal, sms, att se på porr, att vara hemligt aktiv på dejtingsidor eller ha en sexuell relation.
Om ett par blir kännslomässigt distanserad från varandra och en i paret då träffar någon som hen kommer kännslomässigt nära, kan det leda till otrohet. Ett varningstecken är när samtalen med "den andre" får ett innehåll som partner inte skulle uppskatta om hen hade lyssnat.
Det går att se på otrohet från två perspektiv. Å ena sidan smärta och svek, å andra sidan utveckling och självinsikt. Vad gjorde det med dig och vad betydde det för mig? En del par beslutar sig för att separera medan andra väljer att fortsätta att leva ihop.
Vissa relationer lever vidare i ett slags minimiläge. För andra leder krisen till en ny möjlighet. Även om den "första relationen" har tagit slut i och med otroheten så går det att komma fram till att båda parter behöver varandra och tillsammans skapa en relation på nytt.
Råd för att återskapa relationen efter otrohet
- Den som varit otrogen eller är otrogen måste omedelbart avsluta relationen med "den andre".
- Den som varit otrogen måste vara helt öppen och tala sanning. Den som varit utsatt bör tänka på att fråga om sådant den vill veta, exempelvis tid och plats.
- Bevisa konkret att relationen är över.
- Arbeta för att återskapa närhet i relationen. Om det är svårt sök hjälp.
- Ha inga hemligheter. Försök inte skydda din partner genom att undanhålla fakta. Det kan leda till att återskapandet av relationen misslyckas.
- Den som varit otrogen bör ha en positiv inställning till att partnern vill ha ökad kontroll. Anledningen är ofta att känna att relationen till "den andre" är över och att den som varit otrogen är beredd att göra något för att vinna tillbaka sin partner.
Källa: Parterapiinstitutet i Lund.
Familjerelationer
Familjerådgivningen tipsar om poddar och Yotubeklipp
För dig som vill veta mer om försoning
I Försoningspodden får vi höra psykoterapeuten Görel Fred talar om ämnen som exempelvis: Varför ska man försonas? Vad gör man när barndomen påverkar vuxenlivet? Får man bryta med sina föräldrar?
Försoning handlar om att komma till ro - inte nödvändigtsvis genom att förlåta.
Försoningspodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyckeln till åtrå i långsiktiga relationer
Esther Perel är parterapeuten och författaren som har flera föreläsningar om parrelationer, som bland annat handlar om otrohet och om nyckeln till åtrå i långsiktiga relationer.
Esther Perel, Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 avvecklas
Vård- och äldrenämnden beslutade vid sitt sammanträde igår, den 26 november, att vård- och omsorgsboendet Sörmarksgatan 201-205 ska avvecklas.
-
Publicerad
Pernilla Tholander är vinnare av Borås Stads Rättighetspris 2024
Det är för sitt outtröttliga arbete som nattvandrare som Pernilla Tholander idag fick motta priset som årets rättighetskämpe under Kommunfullmäktigemötet.
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Fira Finlands självständighetsdag
Tid: kl.
Plats: Caroli Kyrka, Borås
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn