Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

CSN, sjukanmälan och vård av barn (vab)

Du som studerar vid vuxenutbildningen (OBS! Gäller inte dig som studerar SFI) har rätt att söka studiestöd från CSN. Ditt studiemedel består av två delar, en lånedel och en skattefri bidragsdel. Du kan välja att enbart söka bidragsdelen.

Ansök om studiestöd, CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du svårt att ta till dig information om studiestöd på svenska?

Bild som uppmanar till att du ska anmäla dig sjuk när du är sjuk.

När du är sjuk

Är du sjuk och har CSN ska du omgående anmäla det till Försäkringskassan via deras hemsida www.forsakringskassan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på telefon 0771-524 524.

På samma sätt ska du anmäla din frånvaro till Centrala studiestödsnämnden, CSN, vid vård av barn, VAB.
Tänk på att ogiltig frånvaro kan påverka dina bidrag och studiemedel.

Är du borta längre än två (2) vecka kan det krävas läkarintyg. Lämna läkarintyget till din rektor.

När ditt barn är sjukt (vab)

Vid vård av barn (vab) ska du anmäla direkt till CSN, www.csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du ska själv meddela CSN att du vill behålla studiestödet under sjukdomsperioden.
Om du är borta från skolan i mer än en vecka på grund av sjukdom eller vård av barn (vab) så meddelar skolan till CSN att du inte är studieaktiv.

När du behöver vara ledig

Behöver du vara borta från undervisningen, men inte är sjuk, ska du anmäla det skriftligt på en särskild blankett för ledighetsansökan. Blanketten kan du hämta i receptionen på Fabriksgatan 12 eller ladda ner från Unikum. Prata alltid med din lärare så du får veta hur du ska ta igen för den undervisningstid du missar.
Besök hos tandläkare, läkare, socialsekreterare och liknande ska du i första hand boka till utanför schemalagd skoltid. Ledighetsansökan hittar du här nedan under självservice.

Avbrott av studier

Om du varit frånvarande från skolan i mer än tre (3) veckor utan att ha meddelat orsak anser skolan att du har avbrutit kursen/utbildningen.
Skolan kontaktar CSN, vilket kan betyda att du förlorar din ersättning. I värsta fall kan du få betala tillbaka ditt studiebidrag och studielån.
Prata därför först med kurator eller studie- och yrkesvägledare innan du väljer att avbryta en kurs. Kontakta administrationen komvux@boras.se om du vill avbryta dina studier.

Om du inte blir godkänd på dina kurser kan det också betyda att CSN inte beviljar dig mer studiemedel för dina fortsatta studier.

Beror din frånvaron på sjukdom/vård av barn är det viktigt att den är anmäld och att du har sparat eventuella läkarintyg.

Dina trygghetsregler vid sjukdom

Det finns trygghetsregler inom studiemedlen för dig som blir sjuk eller behöver vara hemma för vård av barn eller närstående. Du får behålla studiemedlen och resultatkravet blir lägre. Dessutom kan lånedelen skrivas av vid längre tids frånvaro. En förutsättning är att du anmäler din sjukdom eller vårdperiod.

Så! För att få ta del av dessa trygghetsregler måste du anmäla sjukdom till Försäkringskassan och vårdperiod till CSN senast sju dagar efter den första frånvarodagen.

För mer information kontakta kuratorn.

Studiestartstöd

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att studera och genom det öka sina chanser att få jobb. Studiestartsstödet består bara av bidrag, vilket innebär att du inte behöver ta lån. Det går att få studiestartsstöd för studier inom vuxenutbildning på gymnasie- eller grundskolenivå eller för allmän kurs på folkhögskola. Du kan få studiestartsstöd i upp till 50 veckor om du studerar på heltid och 100 veckor om du studerar på deltid. Läs mer om studiestartsstöd här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att ansöka om studiestartsstöd ska du först kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen. För individuell studieplan tar du sedan kontakt med våra studie- och yrkesvägledare.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: CSN, sjukanmälan och vård av barn (vab)

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender