Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Avslutat Kobra

Kobra-projektet pågick mellan 2015 och 2018.

Ny teknik och nya konsumtionsmönster gör att arbetslivet förändras. Allt färre arbetar inom industrin. Istället växer tjänstesektorn. För att skolan ska kunna anpassa sina utbildningar måste den veta vilka kompetenser som behövs i framtiden.
Därför var Vuxenutbildningarna i Boråsregionen med i Projekt Kobra. 

2015 skapades Kobra som är ett samarbete mellan kommunerna i Västsverige, Midtjylland och södra Norge. Tillsammans skulle de nya kompetensmäklarna i projektet analysera vilka behov som fanns och vilka som väntas komma de kommande tio åren.

Utvalda branscher

Fokus låg på några utvalda branscher, främst besöksnäringen och tillverkningsindustrin. Kobra skulle ge utbildningar som hjälpte näringslivet att stärka sin kompetens inom utvalda områden i dessa sektorer. Utbildningarna kunde vara i form av korta kurser, föreläsningar eller workshop. Dessa erbjöds företag och organisationer i alla medverkande kommuner oavsett om de fanns i Sverige, Danmark eller Norge.

Utvärdering

Arbetet med kompetensmäklare har blivit bestående. Inom vuxenutbildningen är yrkesrollen en del av kompetensrådet. Läs mer om kompetensmäklare.

En sidoeffekt är att vuxenutbildningarna och yrkeshögskolorna fick större insikt om vilka spetskompetenser som behövdes i grannregionerna och därför kunde förväntas vara aktuella inom de egna inom en nära framtid.

Läs mer om Kobra på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Illustration av besöksnäringen i Sjuhärad
EU-flaggan som representerar våra EU-finansierade projekt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Avslutat Kobra

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Ett barn som målar med en pensel

  Familjecentralen – en mötesplats för föräldrar

  Publicerad

  På familjecentralen får du som förälder möjlighet att träffa andra barn och föräldrar, här kan ni umgås, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
 • Ett bildcollage med de olika personerna som är intervjuade i "Drömmen om Norrby".

  Ny utställning om norrbybor visas på Norrby

  Publicerad

  Åtta modiga människor – åtta sanna berättelser. Och åtta drömmar om Norrby. Det är vad utställningen Drömmen om Norrby handlar om. Utställningen är en del av de...
Ikon: Kalender

Kalender